Češka počela masovno testiranje na virus korona, za jedan dan otkrivena 291 zaražena osoba

Češka je počela masovno testiranje na prisustvo virusa korona i samo u poslednja 24 časa virus je otkriven kod 291 osobe, dok je ukupan broj zaraženih 1.775.
Češka počela masovno testiranje na virus korona, za jedan dan otkrivena 291 zaražena osoba
Foto: Pixabay
Šest osoba je preminulo i to mahom starijih sa više hroničnih teških oboljenja, a u bolnicama su 34 pacijenta sa teškim simptomima, saopštio je češki ministar zdravlja Adam Vojteh.
 
Od prva tri slučaja zaraze potvrđena 1. marta, u Češkoj je testirano 26.698 ljudi, preminulo je šestoro, izlečilo se desetoro, a u samoizolaciji kod kuće je 21.900 ljudi, najviše u Pragu, prema najnovijim podacima Češke uprave socijalnog osiguranja.
 
Češka je uspela da od prošle sedmice ugovori velike komercijalne isporuke zaštitne opreme i brzih testova iz Kine, a i neki domaći proizvođači, kao Respilon, koje proizvodi maske i maske sa filterima od nanovlakana uspeli su da obnove proizvodnju u zemlji i novoj fabrici u Turskoj.
 
Sada je deo zaštitne opreme tom preduzeću vratila i Kina, koja je u jeku epidemije zaplenila sve zaštitne maske koje su bile namenjene češkom i drugim tržištima.
 
"Nismo više ni računali na maske iz te fabrike. To je dar sa neba na neki način, pa nastavljamo u tom duhu i nećemo ih prodavati, poklanjamo ih nevladinim organizacijama koje se brinu o teško obolelim pacijentima", kazala je izvršna direktorka Respilona Jana Zimova.
 
Pokloniće 20.000 zaštitnih maski sa filterom od nanovlakana koje zadržavaju 99,9 odsto svih virusa i bakterija.
 
Ministar zdravlja Adam Vojteh potpisao je u sredu sa Respilonom iz Brna ugovor o nedeljnoj isporuci 100.000 maski sa nanofilterima najviše kategorije koje zahvaljujući poboljšanoj tehnologiji, prema saopštenju Ministarstva, ne samo da zadržavaju, nego i likvidiraju virus.
 
Te maske i maske sa filterima namenjene su češkim bolnicama i lekarima na terenu, a isporuke su moguće zahvaljujući pogonu u Turskoj, pošto Respilon više ne zavisi isključivo od svoje proizvodnje u Kini i odluka tamošnjih vlasti.
 
Češka uspeva da pokriva svoje potrebe otkako je dogovorila dozvole da krene vazdušni most Kina - Češka u kome se prevozi kupljena zaštitna oprema, dok je zahvaljujući mehanizmu NATO, Ukrajina stavila na raspolaganje već za treći let veliki teretni avion AN-124 Ruslan. Italiji i Španiji je ponudila besplatnu pomoć, za početak po 10.000 zaštitnih odela za tamošnje lekare i bolničare.
 
Češka je početkom sedmice u Italiju poslala 110.000 zaštitnih maski uz izvinjenje što je prethodne sedmice otkrila u magacinu jednog preduzeća 680.000 maski i 28.000 maski sa filterima u industrijskoj zoni u mestu Lovosice u Centralnoj Češkoj i sve ih zaplenila ne znajući da je deo maski poklon Kine Italiji.
 
"To je bila operacija policije protiv špekulanata sa zaštitnom opremom. Trebalo je da budu isporučene radnicima u zdravstvu, ali u poslednjem trenutku je preduzeće nastojalo da nadzida cenu", objasnio je češki ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček koji se takođe izvinio zato što se u prvom trenutku nije znalo da deo opreme treba legalno da ide u Italiju.
 
Vesti italijanskih medija proteklog vikenda da su Češka i Poljska nesolidarne jer navodno zaplenjuju za sebe zaštitnu opremu za epidemijom teško pogođenu Italiju kategorično je demantovalo i poljsko Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 1775

    26.03.2020 14:18
    Nedostaje podatak u tekstu šta su uradili sa svojih 1775 ljudi. Njima nisu kinezi braća, pa da im na vremem pomognu da podignu koncentracioni logor bez uslova za život za svoje blago bolesne ili zaražene ljude?
    Čovekoliki na vlasti, saberite se na vreme, odustanite od ove ideje na vreme, za dva dana možete komotno lagati da niste ni planirali novo sajmište. Samo ne inisitirajte na ovome, jer neće dobro da se završi. Mi nismo kinezi da nam ne smeta da nas neko poredja ko sardine u kutiji, još je sveže nasledje iz drugog svetskog rata, a kao lekar mogu i da kažem da je ovo suprotno medicinskoj meri koju je potrebno preduzeti za zaraženu osobu.
  • Singer

    26.03.2020 13:55
    Reality
    Eee, TO je pravi posao.... i realnost !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.