Globalna nestašica gumenih rukavica zbog virusa korona

Svet zbog koronavirusa pogađa nestašica gumenih rukavica, uporedo sa vanrednim merama u Maleziji, koja je ih najviše proizvodi, javlja agencija Blumberg (Bloomberg).

Asocijacija proizvođača gumenih rukavica iz Malezije, čiji članovi proizvode čak 60 odsto rukavica u svetu, upozorila je danas na globalnu “hroničnu nestašicu” jer fabrike smanjuju broj zaposlenih zbog sve većih mera izolacije u Maleziji.

Najveći proizvođač gumenih rukavica na svetu Top glav (Top Glove) saopštio je da potražnja iz SAD, Evrope i drugih zemalja prevazilazi njegove kapacitete, i da izvršenje pošiljki kasni čak i četiri meseca. 

Čak i radom u punom kapacitetu, maležanski proizvođači neće moći da zadovolje trenutne potrebe. Kompanija Top glav, koja zadovoljava nešto više od četvrtine svetske potražnje za rukavicama, saopštila je da joj stiže čak 2,6 milijardi porudžbina dnevno, što je duplo više od proizvodnog kapaciteta.

“Proizvodni pogon radi 24 sata, u dve smene. Već postoji nestašica", izjavio je izvršni predsednik kompanije Lim Vi Čau.

Malezija je ograničila kretanje širom zemlje i naredila zatvaranje mnogih radnji, dok se od drugih traži da što više radnika pošalje kućama kako bi se smanjilo širenje koronavirusa.

Većina proizvođača gumenih rukavica izuzeto je od mera i može da u fabrikama na radu drži 50 odsto zaposlenih. Maležanska Asocijacija proizvođača gumenih rukavica saopštila je da neke kompanije planiraju sastanak sa Ministarstvom za trgovinu, kako bi dobile dozvolu da rade punim kapacitetom.

“Današnja potražnja je abnormalna. Bolnicama ponestaje rukavica. Ne možemo da isporučimo količine koje bismo hteli. To nije naš izbor", rekao je u predsednik asocijacije Denis Lou.

On kaže da industrija Malezije obezbeđuje oko 67 odsto svetske potražnje gumenih rukavica i da godišnje proizvede 345 milijardi komada. Od maležanskih proizvođača se traži da prvo zadovolje domaće potrebe.

Vlade širom sveta pokušavaju da dođu do ključne medicinske opreme, kao što su zaštitne maske, respiratori i bolnička odeća, i da naprave zalihe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.