Stabilizuje se situacija na severu Italije, strahuje se za jug, epidemija još nije dostigla vrhunac

Lekari i medicinske sestre u prepunim italijanskim bolnicama na severu pozdravili su neznatno stabilizovanje broja infekcija virusom korona, ali strahuju da se virus još uvek polako širi na jugu.
Stabilizuje se situacija na severu Italije, strahuje se za jug, epidemija još nije dostigla vrhunac
Foto: FoNet
Dok se mrtvi u Italiji gomilaju, epidemiolozi upozoravaju da je stvarni broj pozitivnih na virus korona u Italij i do pet puta veći od zvaničnog broja 80.539. To znači da će broj inficiranih i dalje da raste uprkos strogim merama o zabrani izlaska iz kuća osim zbog neophodnih aktivnosti.
 
Italija, epicentar evropske pandemije, ima najviše umrlih od bilo koje države na svetu, 8.165, a na putu je da nadmaši Kinu po broju zaraženih i ima najviše slučajeva iza Sjedinjenih Američkih Država.
 
Zvaničnici su izrazili oprezni optimizam da eksponencijalno širenje virusa počinje da usporava na teško pogođenom severu, zahvaljujući strogim zabranama u prethodne dve nedelje o izlasku iz kuća. Nekoliko dana ove nedelje nove infekcije i smrtni slučajevi pokazali su znakove usporavanja, a hitne službe nisu primetile "cunami" obolelih koji je bio karakterističan za prvu nedelju pandemije posle prvog pozitivnog testa u Italiji, 20. februara.
 
"Broj je i dalje visok, ali već nekoliko dana se ne povećava, hvala Bogu"', rekao je doktor Luka Lorini, šef intenzivne nege u bolnici Pape Jovana XXIII u Bergamu, jednoj od najteže pogođenih italijanskih bolnica.
 
Oko 500 medicinskog osoblja u bolnici je zaraženo, a Lorini je rekao da sada leči kolege, prijatelje, decu prijatelja i roditelje prijatelja u prenatrpanoj bolnici sa 88 ležaja koja opslužuje grad od 120.000 stanovnika.
 
Širom zemlje najmanje 33 lekara je umrlo, a 6.414 medicinskog osoblja je pozitivno testirano.
 
Inače, u Bergamu, italijanska vojska gradi terensku bolnicu u koju će biti smešteno oko 150 medicinskog osoblja koje je poslala Rusija, jedna od samo nekoliko zemalja, zajedno s Kinom i Kubom koje su odgovorile na apel Italije za što hitniju pomoć u medicinskoj opremi, zaštitnim maskama i osoblju. Ali potreba raste i na jugu, gde su bolnice još slabije opremljene nego na severu.
 
"Pitanje je sati, a ne dana kada će se tragedija sa severa preseliti na jug", poručio je guverner regije Kampanija kojoj pripada Napulj, Italijanskoj vladi, žaleći se da su njegovi hitni zahtevi za ventilatorima prošli bez reakcije.
 
Veliki broj smrtnih slučajeva i agresivno širenje virusa doveli su do toga da italijanski epidemiolozi procenjuju da bi stvaran broj zaraženih mogao da bude čak 450 000, a da premalo testiranja dovodi Italijane u opasnost od dalje zaraze. Trenutno Italija testira samo ljude koji pokazuju simptome, jer njene laboratorije više ne mogu da obrade, a do danas je obavljeno više od 360.000 testova.
 
Epidemija u Italiji nije dostigla vrhunac
 
Epidemija koronavirusa u Italiji nije dostigla vrhunac, izjavio je šef državnog zdravstvenog instituta, dan pošto je više od 6.150 ljudi pozitivno testirano, a 712 umrlo u periodu od 24 sata.
 
"Nismo dostigli vrhunac i nismo ga prešli", izjavio je na konferenciji za novinare šef Instituta za javno zdravlje Silvio Brusafero, preneo je Rojters.
 
On je, međutim, istakao da postoje znaci smanjenja broja inficiranih ljudi, sugerišući da vrhunac možda neće biti daleko, nakon čega će novi slučajevi pokazati vidljiv trend pada.
 
"Kada počne opadanje, koliko će strmo biti zavisiće od našeg ponašanja", rekao je Brusafero, govoreći o tome kako će Italijani i dalje morati da strogo poštuju vladine mere ograničenja kretanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.