Severna Makedonija postala punopravna članica NATO

Severna Makedonija je postala 30. članica NATO, izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.
 Severna Makedonija postala punopravna članica NATO
Foto: Pixabay
On je sa ambasadorkom SAD u Skoplju Kejt Meri Berns video vezom "prisustvovao" deponovanju Instrumenta za pristupanje Severne Makedonije Severnoatlantskom dogovoru. Taj dokument je u Stejt departmentu deponovan preko ambasade Severne Makedonije u Vašingtonu.
 
"Sa ambasadorkom SAD sam bio svedok poslednjeg koraka na našem putu u NATO, koji je započeo 1993. Put od 23 godine je završen sada, pre nekoliko sekundi i mi smo praktično od ovog trenutka 30. članica NATO", rekao je Dimitrov onlajn izjavi.
 
Šef diplomatije Severne Makedonije je najavio da će u ponedeljak, 30. marta, makedonska zastava biti podignuta u sedištu NATO u Briselu i u komandi Saveznički snaga u Norfloku u američkoj državi Virdžiniji.
 
"Imaću čast da 2. aprila budem prvi predstavnik Severne Makedonije na nivou ministara na ministarskom sastanku NATO koji će biti održan video konferencijom", rekao je Dimitrov.
 
Severna Makedonija je postupak priključenja NATO počela u drugoj polovini 2018, pošto je 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu dobila poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svetu.
  • Обсервер

    28.03.2020 10:43
    А референдум ?
    Ма све по Закону, раде они, како је Њима у интересу, какви преговори, какви референдуми, народ нико не пита. Јасно нам је, а и Они знају да нам је јасно. Стратегија заузимања Медитерана је остварена без испаљеног метка. И даље се куну у демократију.
  • Ružica

    27.03.2020 20:13
    Uuuu
    Uuuu jbt kad su pre pootvarali i pozatvarali sva poglavlja
  • Sever Srbije

    27.03.2020 19:56
    Mislite da ce vas to spasiti od sosonskog divljastva i stvaranja velike albanije,ne samo ce odloziti na neki period. Samo ujedinjenje sa Grcima i nama mozete opstati kao Makedonci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet