SZO: Nestašica zaštitne opreme za medicinsko osoblje pretnja za ceo svet

Nestašica zaštitne opreme za medicinsko osoblje predstavlja "neposrednu pretnju" svetu u borbi protiv virusa korona, izjavio je večeras generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Grebejesus.
SZO: Nestašica zaštitne opreme za medicinsko osoblje pretnja za ceo svet
Foto: FoNet/AP
"Hronična nestašica lične zaštitne opreme sada predstavlja jednu od najneposrednih pretnji za našu kolektivnu sposobnost da spasimo živote", rekao je Grebejesus na video konferenciji za novinare u Ženevi.
 
Prema njegovim rečima, ako je medicinsko osoblje izloženo riziku, onda su svi izloženi riziku.
 
Prema poslednjem izveštaju, u svetu su od virusa kovid-19 inficirane 547.034 osobe.
  • /

    27.03.2020 21:41
    maske za zdravstveno osoblje koje radi sa obolelima od covid-19, pogotovo u jedinicama intenzivne nege su potpuno drugi standard od tzv hirurških maski, ili uradi sam prekrivača za lice koji treba da zaštite druge od nas, a i nas od virusa ako se nalazimo u okruženju gde ga NEMA u vazduhu u visokoj koncentraciji.
    Respirator-maske za zaštitu zaposlenih od visokih koncentracija virusa u vazduhu bolničkih odelenja, imaju standarde N95 ...99, jer filtriraju taj procenat čestica u vazduhu. Na žalost u vreme pandemije u celom svetu je povećana potražnja za maskama svih vrsta, pa su i preporuke SZO i CDC za zdrvstveno osoblje korigovane u odnosu na očekivani stepen izloženosti, nisu iste za trijažna odeljenja ... i jedinice intenzivne nege. Delom štednja, delom poslodavac čuva sebe
  • Jooooj

    27.03.2020 20:32
    pa prvo njima namirite potrebe
    Pa kad mora random osoba da kupi 30 maski a nema ni znakove prehlade a kamoli ovoga, niti brine o nekome zarazenom, vec, eto da se nadje za svaki slucaj. Medicinsko osoblje mora da bude prioritetno jer ako se zaraze infektolozi, virolozi, pulmolozi i ostali doktori nece imati ko da tretira ljude sa Koronom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet