Preti globalna nestašica kondoma zbog pandemije virusa korona

Zbog pandemije virusa korona svetu preti globalna nestašica kondoma, izjavili su predstavnici najvećega svetskog proizvođača jedinog oblika kontracepcije koji štiti i od polno prenosivih bolesti, malezijskog Karexa Bhd.
Preti globalna nestašica kondoma zbog pandemije virusa korona
Foto: Pixabay

Više od nedelju dana ni u jednoj od malezijskih fabrika, a ima ih tri, nije proizveden nijedan kondom, pošto je, zbog pandemije koronavirusa vlada obustavila njihov rad, piše u saopštenju. 

Već sada govorimo o manjku od oko 100 miliona kondoma, koje na međunarodno tržište plasiraju brandovi poput Dureksa, a isporučuju se državnim zdravstvenim sistemima poput britanskoga NHS-a ili se distribuiraju u sklopu programa pomoći kao što je UN-ov Populacijski fond (UNFPA). 

Fabrika je u petak ipak dobila dopuštenje za ponovno pokretanje proizvodnje, ali sa samo sa 50 odsto radne snage i uz posebno izuzeće koje se odnosi na ključne industrije. 

"Trebaće nam neko vreme da ubrzamo rad fabrika, a mi ćemo se potruditi da nastavimo sa proizvodnjom sa pola kapaciteta," rekao je direktor Goh Mia Kiat. 

"Od sada će svuda vladati globalni manjak kondoma, a to će biti zastrašujuće. Posebno strahujem da, kada su u pitanju brojni humanitarni programi u afričkim državama, manjak kondoma neće trajati samo dve nedelje ili mesec dana, to može potrajati mesecima." 

  • tttt

    28.03.2020 19:45
    ttt
    Još i to. Auuu nema seksa.
  • iguman

    28.03.2020 16:48
    Ostace
    oni manji, sto nespadadu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet