Preminuo poljski kompozitor i dirigent Kšištof Penderecki

Slavni poljski kompozitor Kšištof Penderecki, najznačajniji predstavnik poljske modernističke i avangardne muzike, umro je danas u Krakovu u 86. godini, nakon duge i teške bolesti, saopštilo je Udruženje Ludviga van Betovena u Poljskoj, na čijem čelu je udovica Pendereckog.
Rođen 23. novembra 1933. godine u Dembici u Poljskoj Penderecki u detinjstvu je učio violinu i klavir a kasnije je studirao na Muzičkoj akademiji u Krakovu, čiji je jedno vreme od 1972. godine bio rektor.
 
Za 60 godina komponovanja ostavio je u svom opusu četiri opere, osam simfonije i niz kompozicija za orkestar, horske kompozicije na verske tekstove i iako svetski priznati kompozitor klasične muzike nije se bojao da prelazi žanrove i koketira i sa popularnom muzikom a komponovao je i filmsku muziku.
 
Međunarodno priznanje Penderecki je stekao i kao dirigent svojih i dela drugih kompozitora. Među njegova najpoznatija dela spadaju Žrtvama Hirošime tren za 52 gudačka instrumenta, Simfonija br 3, Poljski rekvijem ili Pasija po Luki.
 
Njegovu muziku koristili su mnogi filmski režiseri, recimo Vilijam Fridkin u "Egzorcistu" ili Stenli Kjubrik u "Isijavanju" a novije je za film "Katin" Andžeja Vajde komponovao muziku.
 
Kšištof Penderecki je za svoje kompozicije i dirigovanje ocenjen nizom prestižnih poljskih i međunarodnih nagrada, između ostalog četiri puta je nagrađivan prestižnim nagradama Gremi američke Akademije za diskografsku umetnost i nauku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet