U Rusiji pet godina zatvora za širenje lažnih vesti o virusu korona

Ruski poslanici treba danas da usvoje nacrt zakona kojim se predviđaju oštre kazne, do pet godina zatvora, za širenje lažnih vesti vezanih za virus korona.
Poslanici će o tom zakonu glasati u prvom i drugom čitanju pre podne, a treće i poslednje čitanje očekuje se tokom dana.
 
Tekst predviđa da osoba koja je proglašena krivom za namerno deljenje lažnih informacija koje su dovele do smrtnog ishoda ili imale druge ozbiljne posledice može da dobije do pet godina zatvora i kaznu od dva miliona rubalja (23.000 evra po sadašnjem kursu).
 
Takođe se predviđa kažnjavanje sa tri godine zatvora i kaznom od 1,5 miliona rubalja (17.300 evra) za širenje informacija koje su naškodile zdravlju drugih.
 
Ti predlozi deo su zakonskog paketa koji takođe uključuje jače kazne za osobe koje ne poštuju predviđenu izolaciju radi ograničenja širenja bolesti Covid-19.
 
U Rusiji sada ima 1.836 registrovanih slučajeva virusa korona i devet umrlih. Od juče je u Moskvi koja ima 12 miliona stanovnika uvedena opšta izolacija kao i u još oko 12 regiona u zemlji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.