Lekari u Indiji leče pacijente noseći plastične kabanice, na glavi nose kacige

Nestašica zaštitne medicinske opreme u Indiji prisilila je neke lekare da koriste kabanice i kacige za motocikle u borbi protiv koronavirusa, što pokazuje koliko je loše stanje u javnom zdravstvu te zemlje.
Lekari u Indiji leče pacijente noseći plastične kabanice, na glavi nose kacige
Foto: Pixabay
Više lekara koji su na prvim linijama fronta u borbi protiv koronavirusa reklo je da su zabrinuti da će bez adekvatnih maski i kombinezona i sami postati žrtva virusa.
 
U Kolkati (nekadašnja Kalkuta), na istoku zemlje, mlađi lekari glavnog odeljenja za lečenje obolelih od koronavirusa u bolnici za zarazne bolesti prošle nedelje su dobili plastične kabanice u kojima bi trebalo da pregledaju pacijente, rekla su dvojica lekara, a fotografije zaštitne opreme prosledili Rojtersu.
 
"Nećemo raditi po cenu života", rekao je jedan od lekara, koji je odbio da kaže ime i prezime u strahu od odmazde vlasti.
 
Doktor Asis Mana, odgovoran za nadzor u bolnici, nije želeo da komentariše situaciju.
 
U severnoj državi Harijani pored Nju Delhija, doktor Sandip Garg iz bolnice ESI je rekao da koristi kacigu za motocikl jer nema ni jednu masku N95 koja pruža značajnu zaštitu od virusa.
 
"Živimo od molitve, ne možemo se spasiti oslanjajući se na zdravstveni sistem", rekao je viši vladin zvaničnik u Nju Delhiju, koji je takođe odbio da bude imenovan zbog osetljivosti situacije.
 
U državnoj bolnici u gradu Rotaku u Harijani nekoliko mlađih lekara odbilo je da pregleda pacijente dok ne dobiju adekvatnu zaštitnu opremu.
 
Lekari su osnovali i neformalni fond za covid-19 u kojemu svaki od njih učestvuje sa donacijom od 1000 rupija (oko 11 evra) da se kupe maske i druga oprema, rekao je jedan od lekara.
 
Vlada premijera Narende Modija u ponedeljak je saopštila da Indija nastoji da nabavi veće količine zaštitne opreme u zemlji, kako bi se prevazišla nestašica.
 
Indija je do sada registrovala 1.251 zaraženog, a umrle su 32 osobe. Prema jednom predviđanju, do sredine maja u Indiji bi moglo biti zaraženo više od 100.000 ljudi, što bi za siromašan indijski zdravstveni sistem bio pretežak teret.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.