Restrikcije u Nemačkoj usporavaju širenje virusa

Restriktivne mere u Nemačkoj počinju da usporavaju širenje novog virusa korona, ocenio je danas predsednik Instituta za suzbijanje i prevenciju bolesti "Robert Koh", prenela je agencija AFP.

"Primećujemo da se usporava širenje virusa, vidimo da to deluje", rekao je Lotar Viler novinarima, naglasivši da je neophodno da se "zadrže" uvedena ograničenja.

"Od pre nekoliko dana, jedan nosilac virusa u proseku ne zarazi više od još jedne osobe", rekao je on i dodao da se taj "stepen reprodukcije" izgleda stabilizovao. Prethodnih nedelja je u proseku jedna zaražena osoba inficirala pet do sedam ljudi.

"Ukoliko se ta stopa spusti ispod jedan i bude jasno da jedna zaražena osoba ;u proseku zarazi manje od jedne osobe, onda će epidemija polako da prestane što je cilj", rekao je on.

Izrazio je nadu da će se dostići taj nivo u danima koji dolaze i zato je nephodno zadržati restrikcije. Nemačka nije uvela strogu izolaciju kao Francuska ili Italija, ali zatvorene su sve škole i većina prodavnica.

Svi građani su pozvani da ostanu kod kuće kad god je to moguće, i zabranjeno je okupljanje više od dve osobe na javnom mestu bar do 19. aprila.

Stanovništvo treba više nego ikad da poštuje restrikcije, kao i propise o higijeni i fizičkom distanciranju, rekao je šef Instituta. On je rekao da nošenje tekstilnih maske može da smanji rizik od zaražavanja drugih osoba, a da osoba koja nosi takvu masku nije time zaštićena. Po zvaničnom bilansu Instituta, u Nemačkoj je 79.696 zaraženih korona virusom i 1.017 umrlih.

Direktor Instituta "Robert Koh" je upozorio da će broj umrlih rasti i rekao da smatra da je taj broj veći nego što je zabeleženo.

Agencija AP prenosi da je rekao da je razlog zbog kojeg je broj umrlih možda veći nego što se misli, to što kada se radi obdukcija, virus više ne može da se detektuje. Nemačka po stopi smrtnosti od virusa korona stoji bolje od drugih evropskih država.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.