VIDEO: Požar kod Černobilja i dalje gori, strah od povećane radijacije

Ekipe za vanredne situacije u Ukrajini nastavile su borbu protiv šumskog požara u kontaminiranom području oko nuklearne elektrane u Černobilju, što je izazvalo strah od radijacije.
Dva požara su buknula u subotu u blizini Černobilja koji je zapečaćen posle eksplozije 1986. godine.
 
Vatrogasci koji u gašenju koriste avione, saopštili su da su uspeli da lokalizuju jedan požar na površini od oko pet hektara, ali da drugi i dalje gori na oko 20 hektara.
 
Vlasti su saopštile da su nivoi radijacije u području zahvaćenom požarima znatno premašili normalne nivoe, ali služba za vanredne situacije saopštila je da su nivoi radijacije u glavnom gradu Kijevu, oko 100 kilometara južno, unutar normi.
 
Černobiljska zona od 2.600 kvadratnih kilometara uspostavljena je posle nuklearne katastrofe u aprilu 1986. godine, kada je radioaktivni oblak zahvatio veći deo Evrope. Zona je u velikoj meri nenaseljena, mada je oko 200 ljudi ostalo tamo uprkos naredbama da napuste područje.
 
Požari su u ovom području česti.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet