Slovenački stručnjaci: Bližimo se ključnoj fazi epidemije

Slovenački stručnjaci su ocenili da se zemlja bliži ključnoj fazi epidemije i nadaju se jasnijoj slici o njenom razvoju i smirivanju broja novoobolelih krajem ovog meseca, rekao je danas na konferenciji za novinare portparol slovenačke vlade za korona krizu Jelko Kacin.
Slovenački stručnjaci: Bližimo se ključnoj fazi epidemije
Foto: FoNet/AP
Epidemiolog iz Kopra i stručnjak iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje Milan Krek upozorio je na važnost održavanja socijalne distance kao glavnog faktora smirivanja epidemije, prenela je Hina.
 
"Virus nema noge ni krila, mogu ga širiti samo ljudi, sve zavisi od nas i odgovornog ponašanja svakoga", rekao je Krek.
 
Upozorio je da postoji projekcija da bi u Sloveniji tokom tromesečnog trajanja epidemije, bez uvođenja restrikcija koje su sada na snazi, bilo zaraženo 480.000 ljudi, što je skoro četvrtina populacije, a bilo bi i 90.000 umrlih na vrhu epidemije, što se restrikcijama izbeglo. Krek je upozorio da variranje broja novozaraženih poslednjih dana odražava neodgovorno ponašanje onih koji se druže u privatnim prostorima.
 
Prema njegovim rečima, od ponašanja građana zavisi hoće li se smirivanje broja novoobolelih održati na sadašnjem nivou i smirivati ili će biti suprotno pa bi, prema negativnom scenariju, kriva opet mogla da ide nagore i proizvede mnogo gore stanje, sa desetak hiljada zaraženih.
 
U Sloveniji su u nedelju potvrđena 24 nova slučaja zaraženih, obavljeno je 489 dodatnih testiranja, a broj umrlih povećan je za dve osobe, pa ih je sada 30, obavila je danas slovenačka vlada. Ukupan broj zaraženih sada je 1.021, u bolnicama je ukupno 114 ljudi, od čega je 30 na intenzivnim odeljenjima. Iz bolnica je u nedelju otpušteno četvoro izlečenih pacijenata.
  • Mikus

    07.04.2020 06:36
    @quoi?
    Kakve sad pa veze ima ova svetska pandemija sa devedesetim godinama u Srbiji?
    Ne mogu da verujem kakve glupave komentare čitam ponekad čitam na ovom portalu!
    Prepune gorčine, mržnje, bola, cinizma...
    Imam pametnija posla nego da se zamajavm glupostima.
    Zauvek zbogom "diskusijo"!
  • quoi?

    07.04.2020 01:36
    @Mikus
    vi baš ništa iz 90`ih niste naučili.
  • ajmo, ajde

    06.04.2020 22:31
    ključ u ruke
    kol`ko ključnih stvari u Jemenu, Iraku/Iranu, Turskoj, Siriji, Saudijskoj Arabiji... bog te mazo; pala magla od korone pa se ne vidi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.