Danska najavila da će otvoriti vrtiće i škole

Danska premijerka Mete Frederiksen najavila je postepenu i opreznu normalizaciju života u Danskoj, ali samo pod uslovom da građani nastave da se odgovorno ponašaju u odnosu na opasnost zaraze virusom korona.
Frederiksen je rekla da je plan da 15. aprila budu otvoreni vrtići i osnovne škole do petog razreda, što je preduslov da se zaposleni roditelji postepeno vraćaju na radna mesta, pre svega u privatnom sektoru.
 
Međutim, premijerka je preporučila da se radi od kuće što je duže moguće.
 
Danska granica ostaće zatvorena do daljeg, kao i fakulteti i srednje škole, restorani, kafići, frizerski saloni, tržni centri, bioskopi, biblioteke, muzeji, sportski tereni i hale.
 
Ostaju na snazi i zabrane okupljanja više od 10 osoba na javnom mestu i svih velikih muzičkih festivala i sportskih manifestacija planiranih za leto, zaključno sa 1. avgustom.
 
Premijerka je navela da planirana normalizacija zavisi isključivo od odgovornog ponašanja svakog pojedinca i od nastavka aktuelnog pozitivnog kretanja broja zaraženih i pre svega hospitalizovanih.
 
Od 47.340 testiranih, u Danskoj je zaraza potvrđena kod 4.681 osobe, od kojih je 187 umrlo. U Danskoj se objavljuje da su te osobe umrle "sa virusom korona", a ne "od virusa korona".
 
U bolnicama su 503 pacijenta, od kojih 139 na intenzivnoj nezi, a 108 na respiratoru. Od bolesti Covid-19 oporavilo se 1.387 osoba.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet