Dodik o situaciji u RS: Sve mere bile potrebne, treba još rigoroznije

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je situacija u vezi sa širenjem koronavirusa i dalje veoma ozbiljna i da su sve mere RS bile potrebne.
Dodik o situaciji u RS: Sve mere bile potrebne, treba još rigoroznije
Foto: 021.rs
Ocenivši da epidemija koronavirusa još nije dostigla vrhunac, on je istakao da treba primenjivati još rigoroznije mere.
 
"Okruženje je takvo kakvo je i moramo učiniti sve da ne izgubimo relativno dobre efekte prvog meseca epidemije u RS. Preventivne mere su učinile da zdravstveni sistem može da podnese pritisak i u ovom trenutku je spreman i nije opterećen epidemijom, u smislu da ne može da izvršava obaveze prema pacijentima", kazao je Dodik.
 
Prema njegovim rečima, RS ima oko 50 slobodnih respriratora, naručeno je 130, koje su kupile institucije RS, a putem humanitarnih dostava zemalja prijatelja, te Svetske organizacije i EU očekuje se da će taj broj biti više od 200.
 
Dodik je dalje kazao da RS ima dovoljno životnih namirnica i njihovih zaliha do kraja godine.
 
Istakao je da su već sada veliki gubici u privredi i da je zastoj u prvih mesec dana zbog epidemije korona virusa koštao RS oko 400 miliona evra.
 
"Zato biramo pažljivo mere, da pre svega sačuvamo radna mesta, a Vlada RS je uplatila doprinose za sve radnike u delatnostima koje ne rade. U aprilu će biti uplaćena osnovna plata od 520 konvertibilnih maraka sa doprinosima za sve one koji neće raditi, a Vlada RS će to uplaćivati sve dok traje kriza", dodao je on.
 
Srpski član Predsedništva BiH naveo je da je, imajući u vidu situaciju sa koronavirusom u BiH, RS predložila da "krizni" paket MMF-a u iznosu od 330 milona dolara, bude podeljen tako da 39,5 odsto sredstava bude za RS, 59,5 odsto za Federaciju BiH i jedan odsto za distrikt Brčko.
 
"U okviru Federacije BiH postoji saglasnost hrvatske strane sa takvom raspodelom, a ono što je nejasno u Federaciji je kako će se deliti između kantona i tu je zapelo", kazao je Dodik.
 
Prema njegovim rečima, Bošnjaci smatraju da taj novac treba podeliti shodno popisu stanovištva što, kako je naveo, "najbolje govori o njima".
 
"Mislim da je obim zarade jednak i u Federaciji BiH i RS i jednako imamo i troškove. Videćemo kako ćemo dogovoriti", zaključio je Dodik.
  • Ivan

    07.04.2020 19:48
    Xaxaxaxa.....odkale Vama 400mn Eura mesečno....koja je to privreda u RS.....xaxaxaxa...naravno,zato tvoje firme po Srbiji zarađuju toliko mesečno ...meco
  • Ostoja

    07.04.2020 19:33
    Mile kako Galens? Jer ide prodaja stanova u vreme pandemije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.