Bolnicama u Evropskoj uniji preti nestašica ključnih lekova

Bolnicama u Evropskoj uniji preti nestašica ključnih lekova za lečenje obolelih od kovida-19 zbog trgovinskih restrikcija i gomilanja zaliha pojedinih zemalja, upozorili su Agencija za lekove i farmaceutski sektor.
Bolnicama u Evropskoj uniji preti nestašica ključnih lekova
Foto: FoNet/AP
Uprkos pozivima na solidarnost, mnoge zemlje EU u toku pandemije posegnule su za protekcionističkim merama, ograničavajući prodaju ključnih proizvoda, poput lekova, zaštitnih maski i medicinskih uređaja.
 
"Neke članice EU naznačile su da im ponestaje određenih lekova koji se koriste za lečenje obolelih od kovida-19 i da uskoro očekuju nestašice", saopštila je Evropska agencija za lekove (EMA).
 
Nedostaju lekovi koji se koriste u lečenju pacijenata s najtežim komplikacijama, uključujući lekove koji se koriste na odelima intenzivne nege, poput anestetika, antibiotika i lekova za opuštanje mišića, kako bi pacijenti mogli da dišu uz pomoć respiratora.
 
Prošle sedmice, grupa velikih bolnica u EU, uključujući milansku bolnicu San Rafaele i barselonsku Val d’Hebron, upozorila da uskoro neće moći da leče obolele od kovida-19 ako se ograničenja u trgovini lekovima ne uklone, navodi Rojters. Na početku epidemije EU se suočila sa kašnjenjem isporuka lekova zbog poremećaja u snabdevanju iz Kine i indijske zabrane izvoza. Danas najveće smetnje u snabdevanu izazivaju same članice EU, upozorili su iz farmaceutske industrije.
  • Neoplanta

    08.04.2020 10:34
    Jos jedan dokaz koliko je globalizacija ubitacna za nacionalne interese!

    Ispostavlja se da drzave, koje su oduvek bile samodovoljne, postaju robovi Kine, gde su zbog extra profita, preselile industriju vitalnu za opstanak sopstvenih gradjana, a kao nusproizvod ojacale Kinu, naustrb samih sebe!

    Ako je Evropa pametna, tu kamikaza-situaciju, ce promeniti posle epidemije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet