SZO: Svetu nedostaje šest miliona medicinskih sestara

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da u svetu, koji je trenutno zahvaćen pandemijom novog virusa korona, nedostaje gotovo šest miliona medicinskih sestara.
SZO: Svetu nedostaje šest miliona medicinskih sestara
Foto: Pixabay
UN-ova agencija je zajedno s udruženjima "Nursing Now" i "International Council of Nurses" (ICN) u izveštaju istakla ključnu ulogu medicinskih sestara koje čine polovinu medicinskog osoblja u svetu.
 
"Medicinske sestru su kičma svakog zdravstvenog sistema", rekao je predsednik SZO Tedros Adhanom, podsetivši da su i sada na prvoj liniji vatre u borbi protiv Covida-19.
 
Prema izveštaju SZO, medicinskih sestara u svetu je nešto manje od 28 miliona, a u pet godina je njihov broj do 2018. narastao za 4,7 miliona.
 
"Ali, to je još uvek 5,9 miliona manje od potrebnog broja", stoji u izveštaju.
 
Najviše sestara nedostaje u siromašnijim zemljama Afrike, jugoistočne Azije, Bliskog istoka i u delovima Južne Amerike.
 
Šef ICN-a ističe da nedostatak dovoljnog broja medicinskih sestara doprinosi porastu stopa zaraze, medicinskim greškama i porastu stope smrtnosti. Takođe upozorava da taj problem rezultira iscrpljivanjem medicinskih sestara koje rade.
 
Predsednica udruženja "Nursing Now" Meri Votkins pozvala je na sveobuhvatnije testiranje zdravstvenih radnika u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji. Tvrdi da veliki broj zdravstvenog osoblja ne ide na posao jer se boje da su zaraženi, a to ne mogu da dokažu.
 
U Italiji su od Covida-19 preminule 23 medicinske sestre, devet odsto medicinskog osoblja je zaraženo, dok iz Španije stižu vesti da je virusom korona zaraženo do 14 odsto zdravstvenih radnika.
 
Izveštaj takođe navodi da bogate zemlje ne školuju dovoljan broj medicinskih sestara i ne mogu da zadovolje svoje potrebe pa ih uvoze. To, kako je rečeno, samo pojačava zdravstvenu krizu u siromašnim zemljama.
 
Ističe se da "80 odsto sestara u svetu brine o 50 odsto svetskog stanovništva".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.