Papa Franja i dalje prima goste i rukuje se s njima

Otkako je Italija proglasila karantin kako bi suzbila širenje virusa korona i u Vatikanu je slično.
Najmanja država na svetu ima samo 900 stalnih stanovnika, ali su u normalnim okolnostima Trg svetog Petra i Sikstinska kapela magnet za milione turista.
 
Sada je sve zatvoreno i apsolutno tiho.
 
Uskrs, najvažniji deo katoličkog kalendara, slaviće se bez vernika. Procesija na Veliki petak u Koloseumu otkazana je, kao i obred pranja nogu zakazan za danas.
 
Papa je 27. marta vodio posebnu molitvu za završetak pandemije i izrekao blagoslov Gradu i svetu na praznom Trgu svetog Petra, u mraku i na pljusku. 
 
Ali čini se da Franja baš i ne poštuje italijanska pravila socijalnog distanciranja. I dalje prima goste i s njima se rukuje.
 
"Ni papa ni njegovi bliski saradnici ne nose maske", rekao je Mario Galgano, urednik Vatican News-a.
 
Švajcarska straža, papini čuvari, međutim, poštuju propisanu udaljenost.
 
Mnogi su zabrinuti da se virus korona možda širi Vatikanom. Većina njegovih stanovnika su stariji i muškarci - demografska grupa po koju je virus najopasniji.
 
"Ne želim da dižem paniku, ali po mom sudu bilo bi mnogo sigurnije da Franja s posetiocima priča iza staklene pregrade s mikrofonom, kao što je sad u nekim bankama", rekao je novinar i pisac Marko Politi. "Znam da mu je strašno što nema mogućnost da direktno i slobodno komunicira s ljudima. Njegov pontifikat je temeljen na tome."
 
Papa je nedavno izjavio da se oseća kao u kavezu. U dobu od 83 godine, on je generalno dobrog zdravlja, ali mu je kao mladiću odstranjen deo plućnog krila i bilo bi jako opasno da se zarazi virusom korona.
 
Krajem marta testirao se na novi virus i bio je negativan.
 
U Vatikanu je dosad zabeleženo šest zaraženih virusom korona, uključujući i monsinjora koji živi u istoj zgradi kao i Franja, u Domu svete Marte.
 
A u Vatikanu, u samostanu unutar njegovih zidina, živi i penzionisani papa Benedikt XVI. koji će za deset dana proslaviti 93. rođendan. Njegov lični sekretar rekao je da je Benedikt dobro, ali otkako je izbila pandemija ne prima posete.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet