Optuženi za terorizam jer su pretili da će namerno širiti virus korona

Javni tužioci u Teksasu i na Floridi optužili su dva čoveka za terorizam, zbog toga što su pretili da će namerno širiti virus korona.
Optuženi za terorizam jer su pretili da će namerno širiti virus korona
Foto: Pixabay
Optužbe su podignute dve nedelje nakon što je zamenik državnog javnog tužioca Džefri Rozen poslao uputstvo svim tužiocima u SAD da ljude koji prete da će namerno širiti smrtonosni virus terete za terorizam, jer se Covid-19 po federalnom zakonu tretira kao "biološki agens".
 
"Pretnja ili pokušaj da se Covid-19 koristi kao oružje protiv državljana SAD neće biti tolerisani", napisao je Rozen u uputstvu dostavljenom javnim tužiocima i šefovima svih pravosudnih agencija, uključujući FBI.
 
Džejms Džamal Kari iz Sankt Peterburga na Floridi optužen je zato što je namerno kašljao u pravcu policajca, koji ga je uhapsio zbog porodičnog nasilja, a onda mu je rekao "da znaš da imam koronu".
 
On je tada pušten iz pritvora pošto je platio kauciju, ali je narednog dana ponovo uhapšen, jer je prekršio naredbu da više ne sme da se približava žrtvi. Prilikom druge intervencije, Kari je policajcu dva puta pljunuo u usta i ponovio da je zaražen virusom korona, koji namerno širi.
 
Nakon toga je sud naložio da se testira na Covid-19 i nalaz je bio negativan, pa mu preti najblaža kazna zatvora za terorizam od maksimalno pet godina.
 
U Teksasu je optužen Kristofer Perez, nakon što je na svom fejsbuk profilu napisao da je nekome platio da širi virus korona u prodavnicama u San Antoniju, zato što želi da odvrati ljude od odlaska u radnje. FBI je nakon toga istragom utvrdio da to nije bilo tačno i da niko nije na taj način širio virus, ali je Perez u utorak uhapšen, a potom i optužen.
 
I Perez i Kari nalaze se u federalnom pritvoru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.