Turske vlasti će pratiti kretanje zaraženih virusom korona i njihovih porodica preko telefona

Turske vlasti će pratiti kretanje osoba koje su bile pozitivne na virus korona i članove njihovih porodica preko aplikacije za pametni telefon, u nastojanju da zaustavi ubrzano širenje epidemije u Turskoj.
Turske vlasti će pratiti kretanje zaraženih virusom korona i njihovih porodica preko telefona
Foto: Pixabay
Ako bolesnik ili osoba koja je s njim bila u dodiru izađe iz kuće primiće SMS, a zatim i automatizovani telefonski poziv kojim se traži da se vrate, ističe kabinet turskog predsednika u videoprezentaciji te mere.
 
Ako ne posluša ili ponovi prekršaj, policija će biti obaveštena i sledi kazna.
 
Vest o meri koja ove sedmice treba da stupi na snagu dolazi u trenutku kada više evropskih zemalja razmišlja o primeni pametnih telefona u borbi sa virusom korona, a da se pritom ne naruši privatnost.
 
Kabinet turskog predsednika tvrdi da će se to praćenje sprovoditi uz poštovanje zakona o zaštiti ličnih podataka i da će se sve prikupljene informacije uništiti kada epidemija prođe.
 
"Zahvaljujući sličnim projektima, u drugim zemljama sveta ostvareni su izvrsni rezultati u suzbijanju Covida-19", ističu iz kabineta predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.
 
Epidemija se u Turskoj ubrzano širi već nekoliko dana. U zemlji je zabeleženo više od 42.000 obolelih, a umrlo je 908 ljudi.
 
Zbog takve situacije Erdogan je uveo niz mera: zatvaranje škola, barova i kulturnih ustanova, obustavu vazdušnog saobraćaja i ograničenje putovanja.
 
Opozicija i lekari pozivaju Erdogana da uvede opšti karantin, što on odbija jer ne želi da paralizuje ekonomiju. Za sada stariji od 65 godina, mlađi od 20 i hronični bolesnici ne smeju da izlaze iz kuće, prenose agencije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.