Prvi slučaj virusa korona u ratom razorenom Jemenu, u celoj zemlji samo 1.500 bolničkih kreveta

Prvi slučaj virusa korona zabeležen je u ratom razorenom Jemenu, javlja Raša tudej.

Lokalni zdravstveni zvaničnik upozorio je da bi, zbog toga što ratom opustošena nacija nije spremna za pandemiju, zaraza mogla da se proširi na 90 odsto stanovništva.

Prvi slučaj je zabeležen u istočnoj provinciji Hadharmau, objavio je Odbor za vanredne situacije u Jemenu.

Pacijent je, kako se navodi, u stabilnom stanju i nalazi se na lečenju.

Jemen je opustošen konfliktom koji je eskalirao početkom 2015. godine, kada su pobunjenici Huti preuzeli kontrolu nad većim delom zapadnog dela zemlje i prisilili predsednika Abdrabuha Mansura Hada da pobegne u inostranstvo.

Sukob je pogoršan izbijanjem smrtonosne kolere i opštom gladi, zbog čega je za 24 miliona ljudi neophodna humanitarna pomoć, upozorile su Ujedinjene nacije.

Jemenski zvaničnici oglasili su uzbunu zbog ekstremne ugroženosti nacije od Covida-19 zbog kolapsa zdravstvenog sistema te zemlje, koji je uništen tokom silnih ratova.

Ministar zdravlja Taha al Mutavakel upozorio je vladu koju predvode Hoti, da bolnice u toj zemlji imaju samo 1.500 kreveta.

"Ako epidemija uđe u Jemen, biće nam potrebno milion kreveta samo za dva meseca", rekao je on zvaničnicima.

Upozorio je da će u najgorem scenariju do 28 miliona ljudi, što je oko 90 stanovništva, moći da se zarazi u narednim nedeljama.

Ministar je pozvao UN i druge svetske organizacije da obezbede Jemenu respiratore i drugu neophodnu opremu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet