Nemački naučnici predlažu vladi da se svakodnevni život postepeno vraća u normalu

Vodeći nemački naučnici predlažu vladi postupno ukidanje mera za suzbijanje širenja virusa korona, uključujući ponovno otvaranje škola, vrtića, restorana i prodavnica, kao i ukidanje zabrane putovanja.
Nemački naučnici predlažu vladi da se svakodnevni život postepeno vraća u normalu
Foto: Pixabay
"Nemačkoj vladi predlažemo sastavljanje plana postupnog povratka u normalno stanje", stoji u listi preporuka koje je za Nacionalnu akademiju nauka Leopoldina sastavilo 26 naučnika iz različitih područja.
 
Preduslov za to je zadržavanje broja novozaraženih na "niskom nivou" kako zdravstveni sistem ne bi bio preopterećen i održavanje higijene, sigurnog razmaka i obavezno korišćenje zaštitnih maski u javnom prevozu, ističu naučnici. Savetuju i "sistemsko praćenje" širenja zaraze, između ostalog i putem aplikacija. 
 
"Cilj je da se predvidi razvoj epidemije u razdoblju od jednog do dve nedelje kako bi se moglo pravovremeno reagovati", navodi se.
 
U akademijinom planu normalizacije je i ukidanje zabrane putovanja, otvaranje prodavnica i državnih sužbi.
 
"U zavisnosti od mogućnosti održavanja prostornog razmaka i intenziteta kontakata učesnika, moguće je postupno dozvoliti održavanje društvenih, kulturnih i sportskih događaja", ističu naučnici.
 
Kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina trebalo bi da se sastanu u sredu i razmotre eventualno ublažavanje strogih mera koje traju do kraja nedelje. Merkel je prošle nedelje izjavila kako će mišljenje naučnika iz Leopoldine odigrati "važnu ulogu" u donošenju odluka.
 
Stručnjaci hvale dosadašnje vladine mere pomoći privredi, ali traže "dalje fiskalno-političke impulse". Kao moguće mere pominju se poreske olakšice i delimično ili potpuno ukidanje pomoći za obnovu bivše Istočne Nemačke.
 
Naučnici zaključuju kako će pandemija koronavirusa "još mesecima" određivati privredni i društveni život u zemlji.
  • Oto

    13.04.2020 17:52
    Oto
    Nemci nebi bili to što jesu da ne razmišljaju svojom glavom. Po meni treba se ugledati na njih i slediti ih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet