Plemenske vođe u Libiji traže usvajanje opšte amnestije

Plemenske vođe u Libiji pozvale su sa skupa u Tripoliju na usvajanje zakona o opštoj amnestiji kako bi se okončao građanski rat i sukobi protivnika režima i snaga lojalnih vlastima pre svega na zapadu zemlje.
Plemenske vođe u Libiji pozvale su sa skupa u Tripoliju na usvajanje zakona o opštoj amnestiji kako bi se okončao građanski rat i sukobi protivnika režima i snaga lojalnih vlastima pre svega na zapadu zemlje.

Sa Nacionalne konferencije libijskih plemena kasno sinoć najavljeno je da će ta organizacija raditi na donošenju "zakona o opštoj amnestiji" za sve koji su umešani u dizanje pobune početkom februara protiv lidera Moamera Gadafija.

Takav zakon "omogućiće eru mira i oproštaja", poručeno je sa Konferencije, koja je tokom dva dana trajanja u Tripoliju okupila oko 2.000 plemenskih predstavnika. Oni su pobunjenike ipak nazvali "izdajicama" i obećali da neće napustiti Gadafija.

Vođe su pozvale plemena u blizini gradova pod kontrolom pobunjenika da "pokrenu mirne narodne marševe, kako bi oslobodili te gradove razoružavajući pobunjenike".

Prethodno su se, krajem aprila, vođe i predstavnici 61 plemena okupili u Bengaziju, kako bi pokazali svoju podršku protivnicima režima.

Sukobi su nastavljeni na zapadu zemlje, uglavnom oko granice sa Tunisom i oko Misurate. U planinskim oblastima u blizini Tunisa, jugozapadno od Tripolija, borbe su nastavljene jutros, kao i istočno od Zentena, najvećeg grada te oblasti.

U Misurati su snage lojalne Gadafiju bombardovale luku, preko koje stanovnici tog već dva meseca okupiranog grada, imaju jedinu mogućnost snabdevanja robom i gorivom.

NATO je saopštio da je juče sproveo brojne vazdušne udare u oblasti tog grada, i da je u njima uništeno nekoliko vojnih vozila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet