Koje zemlje i na koji način ublažavaju mere donete zbog epidemije virusa korona

Dok Svetska zdravstvena organizacija poziva na oprez kada je reč o brzini ublažavanja mera uvedenih zbog pandemije virusa korona, mnoge zemlje širom sveta razmišljaju kada i na koji način da ukinu neke od mera, ili su takve poteze već donele.
Koje zemlje i na koji način ublažavaju mere donete zbog epidemije virusa korona
Foto: 021.rs
U Italiji, zemlji sa najvećim brojem preminulih od Covid-19 u Evropi, mere blokade u najvećoj meri i dalje ostaju na snazi, a od 14. aprila ukinuta je zabrana za knjižare i prodavnice dečije odeće.
 
U Španiji, građevinski i prerađivački sektor ponovo je počeo sa radom 13. aprila, ali su vlasti saopštile da će mera karantina u čitavoj zemlji, prvobitno određena do 26. aprila, najverovatnije trajati do maja.
 
Francuska i Velika Britanija, još dve evropske zemlje sa više od 10.000 preminulih, planiraju produženje tekućih mera - francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da će škole i prodavnice postepeno početi da se otvaraju od 11. maja, ali da će restorani, hoteli, kafići i bioskopi duže ostati zatvoreni, a britanski ministar zdravlja Mat Hankok je izjavio da je prerano za ukidanje blokade.
 
Nemačka, ekonomski lider Evrope, dozvoliće od 20. aprila rad prodavnicama površine do 800 kvadratnih metara, autosalonima i prodavnicama bicikala, dok se škole otvaraju 4. maja.
 
U Austriji će od 14. aprila biti otvorene prodavnice robe koja ne spada u neophodnu koje su površine do 400 kvadratnih metara, prodavnice robe za aktivnosti u domenu "uradi sam" i vrtni centri, dok će tržni centri, frizerske radnje i veće prodavnice ponovo početi sa radom od 1. maja, ako ne dođe do ubrzanja širenja zaraze. Restorani i hoteli fazno će biti otvarani od sredine maja.
 
 
Vlada Mađarske u subotu je produžila karantin za sedam dana, a ovakva produženja ubuduće će biti razmatrana jednom sedmično, ali će opštinskim vlastima od vikenda biti dozvoljeno ponovno uvođenje posebnih mera radi zaštite stanovništva.
 
Danska, jedna od prvih evropskih zemalja koje su uvele mere zatvaranja, u sredu je ponovo otvorila centre za brigu o deci i pokrenula nastavu za decu od prvog do petog razreda osnovne škole, a sva ostala ograničenja ostaju na snazi barem do 10. maja.
 
Poljska, u kojoj su predsednički izbori zakazani za 10. maj, postepeno će ukidati zabrane od 19. aprila, što će se odnositi i na prodavnice, ali će granice ostati zatvorene do 3. maja.
 
Što se tiče ostalih evropskih zemalja, i druge skandinavske države ublažavaju restriktivne mere, dok su Rumunija, Bugarska i još neke zemlje produžile karantin.
 
Sjedinjene Američke Države, zemlja sa najvećim brojem zaraženih i umrlih od Covid-19 u svetu, približava se postepenom ponovnom pokretanju privrede. Dok je predsednik Donald Tramp naveo 1. maj kao datum kada bi to trebalo da se dogodi širom SAD, verovatnije je da će svaka od država doneti sopstvene odluke o tome.
 
U Kanadi, prodavnice robe koja ne spada u neophodnu ostaće zatvorene još nekoliko sedmica, najavio je premijer Džastin Trudo, a kanadska država Ontario za 28 dana je produžila karantin koji je trebalo da istekne 23. aprila.
 
Mere blokade ostaju na snazi u najvećim gradovima Brazila i većini država te zemlje, a države Sao Paulo i Rio de Žaneiro produžile su ograničenja do 22. odnosno 30. aprila, uprkos sugestiji ministarstva zdravlja da države u kojima su kapaciteti zdravstvenog sistema zauzeti u procentu ispod 50 odsto mogu da ublaže uvedene mere.
 
U Argentini, mere blokade produžene su do 26. aprila, ali vlada razmatra proširenje spiska neophodnih usluga, usled čega bi neke firme ponovo počele sa radom.
 
Spremajući se za ubrzanje širenja zaraze, Meksiko će, kako se očekuje, posle 30. aprila produžiti meru zatvaranja škola i prodavnica robe koja ne spada u neophodnu.
 
Iran, najteže pogođena zemlja u bliskoistočnom regionu, u nedelju je ukinula zabranu putovanja unutar provincija, dok će zabrana putničkog saobraćaja između provincija trajati do 20. aprila. Prodavnice u okolini Teherana u kojima je rizik od zaraze niži ponovo rade od subote, dok će u samoj prestonici to biti slučaj od 18. aprila.
 
 
Saudijska Arabija je obustavila hodočašća u Meku i ove sedmice na neodređeno vreme produžila blokadu širom zemlje, dok je u Egiptu policijski čas produžen do 23. aprila, a tokom Ramazana biće zatvorene tamošnje bogomolje, škole i turističke lokacije i zabranjeni verski skupovi na javnim mestima.
 
Osim za zaposlene u neophodnim industrijskim granama, karantin u Izraelu ostaje na snazi a, prema najavama vlasti, bilo kakva izlazna strategija biće "spora i odgovorna".
 
Južna Afrika nastavlja potpunu blokadu do kraja aprila, a najavljeno je postepeno ponovno otvaranje ključnih sektora pod strogo kontrolisanim uslovima.
 
Nigerija je produžila blokadu u državama Lagos, Abudža i Ogun do 27. aprila, a izuzeti su samo radnici neophodnih službi, dok najveći broj velikih država Afrike za sada ne planira ublažavanje ograničenja.
 
Kina je početkom ovog meseca ukinula blokadu u Vuhanu, čiji je zamenik gradonačelnika najavio da će železnički, vazdušni i teretni saobraćaj biti u potpunosti uspostavljen do kraja aprila. Preventivne mere u drugim delovima zemlje, uključujući Peking, ostaju na snazi.
 
U Indiji, blokada će trajati do 3. maja, ali će vlada dozvoliti nekim industrijskim granama, kao što je poljoprivreda i građevinski sektor u ruralnim sredinama, da ponovo rade od 20. aprila.
 
U Pakistanu, gde su mere blokade pre dva dana produžene za dve nedelje, najavljeno je fazno pokretanje nekih industrijskih grana, počev od građevinskog sektora i izvozno orijentisanih grana, kao što je tekstilna industrija.
 
 
U gradovima Japana je od 7. aprila na snazi jednomesečno vanredno stanje, ali firme širom zemlje i dalje rade, jer vlada želi da izbegne ekonomsku štetu koju bi donelo njihovo zatvaranje.
 
U Južnoj Koreji, koja je pobrala značajne pohvale zbog uspeha u suzbijanju epidemije na svom tlu, najmanje do 19. aprila važiće preporuke o društvenom distanciranju, a slično je i u Tajvanu, gde nema potpune blokade.
  • Botfucker

    17.04.2020 09:37
    Pih, ovde gradjevinski sektor nije ni prestajao da radi. Rusi se Telep sve u sesnaest.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.