Istraživanje u SAD: Raste politička i građanska netrepeljivost prema Kini

Amerikanci su sve više neprijateljski nastrojeni prema Kini dok pandemija koronavirusa pustoši američku i globalnu ekonomiju, navodi se u istraživanju objavljenom danas u SAD.
Istraživanje u SAD: Raste politička i građanska netrepeljivost prema Kini
Foto: Pixabay
Smatra se da je takvom stavu doprinela i kampanja Trampove administracije protiv Kine.
 
Istraživanje, koje je prošlog meseca sproveo nestranački istraživački centar Pev, pokazuje da čak dve trećine anketiranih (66 odsto) nisu naklonjeni Kine.
 
To je značajan skok u odnosu na 20 odsto, koliko je bilo pre nego što je predsednik Donald Tramp ušao u Belu kuću 2017. godine.
 
Rezultati pokazuju da Trampova optuživanja da je nemarnost Kine dovela do pandemije, imaju uticaja na tamošnje stanovništvo.
 
Istraživanje pokazuje i da na tako naglu promenu stava većine Amerikanaca dobrim delom uticaj ima i trgovinski rat Kine i SAD. Pokazatelj je to što je rast netrpeljivosti prema Kini najviše porastao 2019. godine, a u martu, u jeku pandemije, nije bilo značajnih promena.
 
Dalje, Amerikanci smatraju da su SAD i pored pandemije najjača vojna i ekonomska sila, pa tako 91 odsto ispitanika vruje da je svetu bolje pod američkim nego kineskim vođstvom.
 
Oko 90 odsto njih smatra kineski rast i uticaj pretnjom.
 
Ono što je možda direktno doprinelo povećanju negativnih stavova su jesu kritike upućejene Kini o pitanjima ljudskih prava, uključujući progon verskih manjina.
  • milicica

    22.04.2020 16:05
    smatrajte vi sta hocete
    Za vas sam sigurna da smatrate d nam vase sikaniranje prija a ja vam kazem da ste najomrazenija zemlja na svetu i da se ponasate kao svetski policajac ali da sad kazu da ste dobili sta ste zasluzili i ne samo koronu vec poplave zemljotrese i tornada i stante i razmislite jer svet se budi a usput ste i najzaduzenija zemlja na svetu i tesko cete se izvuci bez teskih posledica i usput ne zelimo niko u svetu velikog vodju vec mir i prosperitet za sve ,znam tesko izvodljivo ali tako je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet