Francuska za granične kontrole unutar EU

Francuski premijer Fransoa Fijon ocenio je danas da predlozi Brisela o uvođenju graničnih kontrola unutar "šengen zone" jasno "idu u dobrom smeru" ali je istovremeno podvukao da je slobodno kretanje "značajno dostignuće" Evropske unije.

Francuski premijer Fransoa Fijon ocenio je danas da predlozi Brisela o uvođenju graničnih kontrola unutar "šengen zone" jasno "idu u dobrom smeru" ali je istovremeno podvukao da je slobodno kretanje "značajno dostignuće" Evropske unije.

Obraćajući se u Parizu studentima koji učestvuju u programu razmene Erazmus povodom Dana Evrope, Fijon je rekao da je sloboda kretanja "simbol Evrope", srce politike Unije koju treba sačuvati, ali da to takođe podrazumeva da se ona treba prilagoditi da bi se očuvala njena efikasnost.

Francuski premijer je rekao da su "nedavne teškoće postavile problem kredibiliteta" šengenske zone.

Kako navodi agencija Frans pres, oko 25.000 tuniskih emigranata stiglo je poslednjih nedelja na teritoriju Italije sa namerom da otputuju u Francusku, što je izazvalo napetost između Pariza i Rima oko toga kako s njima postupiti.

Evropska komisija je prošle srede, na zahtev francuskih vlasti, predložila više slobode članicama za ponovno uspostavljanje nacionalnih graničnih kontrola unutar "šengen zone", kojih za sada nema.

Fijon je rekao da nedavni predlozi Komisije predstavljaju "jasan korak u dobrom smeru".

"Naši građani ne treba da shvate slobodu kretanja kao dozvolu za prošenje dece ili za nelegalnu imigraciju iz trećih zemalja", rekao je francuski premijer.

"Time što želi da ojača efikasnost šengena Francuska želi da obezbedi kredibilitet i prema tome trajnost slobode kretanja u Evropi", rekao je Fijon.

Očekuje se debata o ovo pitanju na vanrednom sastanku evropskih ministara unutrašnjih poslova 12. maja u Briselu, a politička odluka u junu na sastanku šefova država ili vlada EU.

  • došla maca na vratanca

    09.05.2011 18:41
    Ja sam lepo govorio da će ukidanje viza građanima Srbije da se obije o glavu EU, i da to ne treba da urade jer koristi od toga nema normalan svet u Srbiji koji ionako nema novca za putovanja, te da će odluku zloupotrebiti kriminalci i lažni azilanti iz Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.