Novih 14 zaraženih virusom korona u Hrvatskoj, ukupno 2.030 pacijenata

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata registrovano 14 novoobolelih od koronavirusa, 62 oporavljena i jedan preminuli, objavio je Nacionalni štab civilne zaštite.
Novih 14 zaraženih virusom korona u Hrvatskoj, ukupno 2.030 pacijenata
Foto: Pixabay
Ukupno je dosad potvrđeno 2.030 slučajeva zaraze, oporavile su se 1.103 osobe, a umrlo 55. Na bolničkom lečenju je 314 pacijenata od kojih su 23 na respiratorima. Ostali se leče kod kuće.
 
Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na redovnoj konferenciji za novinare da je juče preminuo 69-godišnjak u Splitu, koji je bio teško bolestan.
 
On je rekao da zdravstvena inspekcija nije utvrdila propuste u postupanju u slučaju širenja zaraze koronavirusom u jednom splitskom domu za starije i nemoćne, u kojem je dosad umrlo deset štićenika kod kojih je potvrđen Covid 19.
 
Od početka epidemije, u Hrvatskoj su obavljena 31.622 testiranja, od juče njih 709, a postotak pozitivnih je 6,42 odsto.
 
Prosečna starost obolelih je 51 godinu, a među njima je oko 53 odsto žena. U ukupnom broju potvrđenih slučajeva zaraze, ima 46 obolelih do deset godina i 65 između deset i 20 godina.
 
Od sutra kreće prva od tri faze popuštanja restriktivnih mera.
 
Tako se, uz strogo propisane epidemiološke mere, omogućava rad svim trgovinama, osim onima u trgovačkim centrima, uslužnim delatnostima u kojima nema bliskog kontakta s klijentima, poput krojača, obućara ili turističkih agencija.
 
U prvoj fazi uvode se i javne gradske i prigradske linije, a otvaraju se i knjižare, biblioteke, muzeji i galerije. Takođe će biti dozvoljeni treninzi sportistima u najvišem rangu takmičenja.
 
Od 2. maja biće dozvoljena verska okupljanja, a još nisu objavljena uputsva o tome kako će se ona odvijati.
 
Druga faza popuštanja predviđena je od 4. maja kada će biti omogućen rad zdravstvenog sistema, uključujući i privatnog, u punom obimu, kao i rad uslužnih delatnosti koji uključuje bliski kontakt s klijentima, poput frizera i kozmetičara, ali uz posebne mere koje će biti propisane. 
 
Treća faza je planirana od 11. maja od kada bi se dozvolila okupljanja do deset osoba uz poštovanje mera fizičke udaljenosti. U toj fazi bi se omogućilo otvaranje predškolskih ustanova i škola za učenike od 1. do 4. razreda, kao i otvaranje ugostiteljskih objekata na terasama, nacionalnih parkova i parkova prirode. Uz to bi bili omogućeni i letovi u domaćem saobraćaju i neke brodske linije. 
 
Nedeljom i praznicima radiće samo pekare, kiosci i trgovine na benzinskim pumpama, zbog čega su neki poslodavci već najavili žalbe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet