Najgore mesto na svetu za žene

Kongo je zvanično proglašen najgorim mestom na svetu za žene nakon objavljivanja šokantne statistike u kojoj se otkriva da u toj državi svaki dan 1.152 žene budu silovane.
Kongo je zvanično proglašen najgorim mestom na svetu za žene nakon objavljivanja šokantne statistike u kojoj se otkriva da u toj državi svaki dan 1.152 žene budu silovane.

Novoobjavljena statistika pokazala je da u Kongu svakoga sata 48 žena bude silovano, što predstavlja 26 puta veći broj od onog koji su objavile Ujedinjene nacije i koji je iznosio 16.000 silovanja godišnje.

Mišel Hindin, profesorka iz Blumbergove škole javnog zdravlja specijalizovana za slučajeve nasilja među polovima, smatra da ova cifra može da bude i znatno veća pošto su rezultati dobijani putem intervjua, tako da postoji mogućnost da je veliki broj ispitanica zbog mogućih neprijatnosti prećutao izloženost nasilju pošto je veliki broj žena nakon priznanja napušten od strane njihovih muževa zbog sramote.

Stručnjaci smatraju da brojke mogu biti i veće zbog sve učestalijih silovanja od strane uličnih bandi.

S populacijom od 70 miliona Kongo je decenijama izložen užasavajućem građanskom ratu tokom kojeg su brojne vojne i paravojne formacije za sobom ostavljale pustoš.

Studija, koja će biti objavljena u „Američkom žurnalu javnog zdravlja“ u junu 2011. godine, otkriva da je samo preko 400.000 žena silovano u Kongu između 2006. i 2007. godine. U proseku ove cifre pokazuju da 29 od 1.000 žena bude silovano, pa čak i u područijima koja nisu pogođena borbama. Ovo znači da žena u Kongu ima 58 puta veće šanse da bude silovana ili izložena nekom drugom vidu nasilja nego što bi to bio slučaj u Americi gde 1 žena od 2.000 doživi silovanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet