Gadafi demantovao vesti da je ranjen

Libijski lider Muamer Gadafi izjavio je na audio snimku objavljenom večeras na državnoj televiziji da se nalazi na mestu gde snage NATO ne mogu da dođu do njega i ubiju ga, demantujući da je ranjen u napadu snaga Alijanse.  

Libijski lider Muamer Gadafi izjavio je na audio snimku objavljenom večeras na državnoj televiziji da se nalazi na mestu gde snage NATO ne mogu da dođu do njega i ubiju ga, demantujući da je ranjen u napadu snaga Alijanse.

"Kažem kukavičkim krstašima da sam na mestu gde ne možete da me nađete i ubijete", poručio je Gadafi na snimku, preneo je Rojters.

On je demantovao da je ranjen u današnjem napadu NATO snaga i dodao da ga bombe Alijanse ne mogu pogoditi, jer ga milioni Libijaca nose u srcu.

Gadafi je takođe zahvalio šefovima država koji su se raspitivali za njegovo zdravstveno stanje posle napada na njegovo sedište u Tripoliju.

Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini izjavio je danas da je libijski lider Moamer el Gadafi verovatno ranjen i vazdušnim napadima NATO i da je moguće da je napustio Tripoli, ali libijska vlada je demantovala izveštaje o ranjavanju.

Fratini je rekao da je te, kako je rekao verodostojne informacije, dobio od Đovanija Martinelija, nadbiskupa u glavnom gradu Libije koji se više puta protivio kampanji NATO protiv Gadafijevih snaga, ali da vlada u Rimu nema pouzdanih informacija o sudbini libijskog vođe.
"Ne znamo gde se on nalazi", rekao je Fratini.

Gadafijev portparol Musa Ibrahim odbacio je, međutim, tvrdnje o ranjavanju.

"To je besmislica. Vođa predvodi zemlju svakodnevno i nije ni na koji način povređen", rekao je Ibrahim.

Fratini je dodao da su međunarodni pritisci verovatno naveli Gadafija da se skloni na bezbedno mesto. On je prethodno, u intervjuu dnevniku "Korijere dela sera", napomenuo da nema nikakvih indikacija da je Gadafi napustio teritoriju Libije.

Fratini je takođe optužio Gadafijev režim da namerno šalje brodove sa izbeglicama prema Italiji. Na pitanje kada bi sukob u toj severnoafričkoj državi mogao biti okončan, Fratini je odgovorio: "Mislim da neće još dugo... Ključni trenutak će biti zvanična optužnica protiv Gadafija pred Međunarodnim krivičnim sudom, za nekoliko sedmica, verovatno do kraja maja."

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Luis Moreno-Okampo izjavio je danas da će tražiti od suda da izda nalog za hapšenje trojice libijskih zvaničnika za koje se veruje da su najodgovorniji za zločine protiv čovečnosti u Libiji, a agencije su navele da se veruje da je Gadafi jedan od te trojice.

Sedište libijskog vođje bilo je meta nekoliko vazdušnih napada NATO, među kojima onog 30. aprila, kada je Gadafi prošao neozleđen, ali su ubijeni njegov sin i troje unučadi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet