Diler osuđen na smrt preko Zoom-a

Sud u Singapuru izrekao je smrtnu kaznu muškarcu optuženom za trgovinu drogom, a to je već drugi slučaj u kojem je presuda izrečena "na daljinu" odnosno preko platforme Zoom, koja je postala popularna tokom pandemije virusa korona.
Punithan Genasan, 37-godišnji Malezijac, u petak je proglašen krivim i osuđen na smrt vešanjem jer je 2011. godine organizovao prodaju heroina. Presuda je izrečena dok u Singapuru traju stroge mere restrikcije kako bi se sprečilo širenje virusa.
 
"Zbog sigurnosti uključenih u sudski proces ročište je održano video-konferencijom", izjavio je portparol singapurskog Vrhovnog suda u odgovoru na Rojtersovo pitanje.
 
Ovo je ujedno bio prvi slučaj u kojem je na daljinu izrečena smrtna kazna, dodao je portparol.
 
Grupe koje se bave zaštitom ljudskih prava kritikovale su izricanje kazni na daljinu, onosno preko video-poziva, uključujući jedan slučaj u Nigeriji ranije ovog meseca, gde je na ovaj način takođe izrečena smrtna presuda.
 
Branilac osuđenog Malezijca Peter Fernando izjavio je kako se nije protivio izricanju presude na platformi Zoom. Rekao je kako se sudija jasno čuo, a u pitanju je bilo izricanje kazne u slučaju kad nije bilo prostora za iznošenje novih pravnih argumenata. Ipak je dodao kako njegov branjenik razmatra mogućnost podnošenja žalbe na presudu.
 
Brojni sudovi u Singapuru od 1. aprila su odložili suđenja zbog restriktivnih mera čiji je cilj sprečiti širenje epidemije, a takva odlaganja ostaju na snazi do 1. juna osim za najvažnije slučajeve gde se procesi odvijaju "na daljinu".
 
U Singapuru se sprovodi nulta tolerancija na trgovinu drogom, a tokom proteklih decenija zbog toga je na smrt osuđeno na stotine osoba, uključujući desetine stranaca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet