Nemačka ulazi u vlasništvo Lufthanze s udelom od 20 odsto

Lufthanza je blizu postizanja sporazuma s nemačkom vladom o državnoj pomoći od 9,0 milijardi evra (9,9 milijardi dolara).
Nemačka ulazi u vlasništvo Lufthanze s udelom od 20 odsto
Foto: Pixabay
Prema sporazumu bi država stekla 20 odsto udela u najvećoj nacionalnoj avio-kompaniji, u nastojanju da spasi vazduhoplovnu industriju od posledica korona krize.
 
Nemački avio-prevoznik je saopštio danas da će prema sporazumu vlada dobiti dva mesta u nadzornom odboru kompanije, ali uz pravo glasa samo u izuzetnim okolnostima, kao što je, na primer, sprečavanje preuzimanja firme, prenosi Rojters.
 
Lufthanza već nedeljama pregovara s Berlinom o državnoj finansijskoj podršci koja bi joj pomogla da izađe na kraj s predviđenim dugotrajnim padom putovanja, a kamen spoticanja u pregovorima je pitanje koliku kontrolu država treba da dobije u kompaniji u zamenu za tu podršku. Izvori uključeni u pregovore navode da državni fond za ekonomsku stabilizaciju još nije izneo konačnu ponudu i da bi to trebalo da učini danas.
 
Iz Lufthanse su rekli da očekuju da će uslovi sporazuma uključiti obustavu budućih isplata dividendi i ograničenje plata menadžmenta, dodajući da paket mora da odobri Evropska komisija.
 
Program podrške uključuje kredit od tri milijarde evra od državne banke KfW i konvertibilnu obveznicu, uz mogućnost njene prodaje za dodatnih 5,0 posto državnog udela plus jednu akciju u slučaju javne ponude za preuzimanjem od treće strane.
 
U nemačkoj avio-kompaniji se nadaju da će sporazum biti brzo zaključen čime bi se dugoročno obezbedila njena solventnost. Nemački mediji su kasno sinoć izvestili da je dogovor postignut, a kancelarka Angela Merkel je izjavila da uskoro očekuje sporazum o paketu pomoći Lufthanzi, ali nije iznela nikakve detalje.
  • Mladen

    22.05.2020 13:50
    Hoće li sada principijelni Slovenci i njih tužiti zbog narušavanja tržišnih uslova poslovanja, kao što su to uradili AirSerbia-i?
  • X

    21.05.2020 21:25
    I mi treba da dokapitalizujemo Air Srbiju
  • Pera

    21.05.2020 18:07
    @N.Sad
    Uvek su i bili, samo sto ovde zive primitivci pa kad princ od Bugojna nesto kaze ostatak ovaca se slozi sa time. Naravno princ je ucenjen od te iste Nemacke da sprovodi koloniju robova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.