Istraživanje: U SAD 55 odsto manje umrlih da je karantin uveden ranije

Da su Sjedinjene Američke Države primenile karantin samo sedam dana ranije, moglo se sprečiti 62 odsto zaražavanja korona virusom, a broj umrlih bi bio 55 odsto manji, zaključci su istraživanja naučnika sa Univerziteta Kolumbija.
Istraživanje: U SAD 55 odsto manje umrlih da je karantin uveden ranije
Foto: Pixabay
A da su zaštitne mere uvedene dve sedmice ranije, 1. marta, prema istraživanju koje je vodio epidemiolog Džefri Šaman, moglo se sprečiti čak 82 odsto slučajeva i čak 83 odsto fatalnih ishoda.
 
U SAD je do danas zvanično potvrđeno više od milion i po slučajeva korone i više od 95 hiljada smrtnih slučajeva.
 
"Naši rezultati ističu važnost rane intervencije i agresivnog odgovora u kontrolisanju pandemije, zaključuju istraživači u svom izveštaju, objavljenom na specijalizovanom serveru za medicinske radove, koji još nisu objavljeni u stručnim časopisima.
 
Ovo istraživanje, koje još uvek nije prošlo stručnu recenziju, temelji se na podacima o prijavljenim slučajevima i smrtima po američkim opštinama, na podacima o mobilnosti ljudi i na epidemiološkom modelu kojim su se računale primene u stopi zaraze od 15. marta do 3. maja, kako bi se utvrdio efekat socijalnog distanciranja na suzbijanje epidemije.
 
Američki predsednik Donald Tramp je tek 16. marta pozvao građane da se ne okupljaju u grupama i da ne šalju decu u škole, a pre toga je sedmicama napadno umanjivao opasnost od korona virusa, prenosi Index.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet