Turska: Poginulo 12 kurdskih pobunjenika

Dvanaest kurdskih pobunjenika poginulo je u poslednja tri dana na jugoistoku Turske u sukobima na granici s Irakom, dok je u odvojenom incidentu poginuo jedan vojnik u eksploziji mine, javili su danas lokalni izvori.
Dvanaest kurdskih pobunjenika poginulo je u poslednja tri dana na jugoistoku Turske u sukobima na granici s Irakom, dok je u odvojenom incidentu poginuo jedan vojnik u eksploziji mine, javili su danas lokalni izvori.

Sukobi su počeli u četvrtak uveče kada je grupa pobunjenika separatističke Radničke partije Kurdistana (PKK) pokušala da uđe u Tursku iz Iraka, kod mesta Uludere u provinciji Sirnak, naveli su bezbednosni izvori.

Turska novinska agencija Anadolija javlja da su u sukobima učestvovali borbeni helikopteri.

Pobunjenici su pokušali ponovo da uđu u Tursku u noći od petka na subotu, naveli su bezbednosni izvori i dodali da je 12 pobunjenika ubijeno a da su se njih četvorica predala.

Zaplenjena je velika količina oružja, a sukobi se nastavljaju.

U odvojenom incidentu jedan vojnik je poginuo u eksploziji mine tokom vojne operacije čišćenja u planinskoj oblasti u provinciji Hakari, na jugoistočnom uglu Turske, blizu turske granice s Irakom i Iranom, rekao je guverner provincije koga prenosi agencija Anadolija.

Veliki broj zemalja smatra PKK terorističkom grupom. PKK je proglasio jednostrani prekid vatre u avgustu 2010. ali je krajem marta zapretio da će ga obustaviti zbog toga što nema napretka u dijalogu vlade sa Kurdima.

Od početka pobune PKK u Turskoj 1948. godine poginulo je više od 45.000 ljudi, prema proceni turske vojske.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet