EU: Rusija da poštuje sporazum o otvorenom nebu, SAD da preispita odluku o povlačenju

Šef diplomatije EU Žosep Borel pozvao je Rusiju da se odmah vrati punoj primeni Sporazuma o otvorenom nebu, a SAD da preispitaju svoju odluku o povlačenju iz Sporazuma.
EU: Rusija da poštuje sporazum o otvorenom nebu, SAD da preispita odluku o povlačenju
Foto: Pixabay
"Sve države potpisnice moraju da poštuju i osiguraju potpunu primenu Sporazuma. Odustajanje nije način za rešavanje teškoća u njegovom sprovođenju niti odgovor na pitanje poštovanja dogovorenog od druge strane", poručio je Borel.
 
Borel je izrazio žaljenje zbog najave SAD da će se povući iz sporazuma o otvorenom nebu i naglasio da će EU ispitati posledice koje ova odluka može imati na evropsku sigurnost. On je ocenio da je u pitanju ključni element za kontrolu oružja i izgradnju poverenja i sigurnosti.
 
Stoltenberg: Sve strane da poštuju Sporazum 
 
Genetralni sekreta NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je povratak Rusije poštovanju pravila najbolji način da se očuvaju dobrobiti sporazuma o otvorenom nebu. Nakon sastanka NATO u Briselu, on je rekao da su saveznici u Alijansi i druge partnerske zemlje angažovane s Rusijom da se što brže postigne taj cilj.
 
"SAD su saopštile da Rusija krši Sporazum o otvorenom nebu i najavile svoje povlačenje iz sporazuma za šest meseci, što je u skladu sa odredbama dokumenta. SAD su naglasile i da će preispitati svoju odluku o povlačenju ako se Rusija vrati punom poštovanju sporazuma", rekao je Stoltenberg.
 
On je istakao da je "Alijansa poručila svim državama potpisnicma da moraju u potpunosti da primenjuju svoje obaveze iz sporazuma". Stoltenberg je ukazao da Rusija već više godina nameće ograničenja letanja koja nisu u skladu sa sporazumom, uključujući ograničenja leta iznad Kalinjingrada i u blizini granice sa Gruzijom.
 
Administracija američkog predsednika Donalda Trampa saopštila je ranije da se SAD povlače iz sporazuma o otvorenom nebu, kojim se državama "30-plus" dozvoljava da obavljaju nenaoružane posmatračke letove iznad svojih teritorija, koji je potpisan pre 18 godina u cilju promovisanja poverenja i sprečavanja sukoba.
 
Rusija je u više navrata odbacila optužbe da krši taj sporazum.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet