Netanjahu položio premijersku zakletvu, a sutra ide na suđenje zbog korupcije

Samo nedelju dana pošto je nova Vlada premijera Izraela Benjamina Netanjahua položila zakletvu, sutra, 24. maja, počeće da mu se sudi za korupciju.
Sedamdesetogodišnji Netanjahu, koji je najduže na funkciji premijera u istoriji Izraela, optužen je u novembru za prevaru i zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.
 
On će biti prvi premijer Izraela kome se sudi dok je na položaju, navodi Asošiejted pres.
 
Jerusalimski okružni sud je u sredu odbio Netanjahuov zahtev da izbegne početak sudskog procesa uz objašnjenje da optuženi mora prisustvovati čitanju optužnice i da Netanjahu ne može biti izuzetak jer se ne razlikuje ni od jednog drugog izraelskog građanina.
 
Početak suđenja je prvobitno bio zakazan za 17. mart, ali je odložen jer je tadašnji ministar pravde Amir Ohana proglasio vanredno stanje u sudskom sistemu zbog pandemije koronavirusa, navode izraelski mediji.
 
Netanjahu je optužen za primanje skupih poklona od bogatih biznismena, uključujući šampanjac i cigare i što je činio usluge medijskim mogulima u zamenu za povoljno izveštavanje o sebi i svojoj porodici, podseća AP.
 
U najozbiljnijem slučaju optužen je da je promovisao zakon koji je doneo stotine miliona dolara profita vlasniku velike telekom kompanije dok je skrivao uticaj na popularni novinski veb sajt te firme.
 
Netanjahu je porekao sve optužbe, tvrdeći da se radi o "lovu na veštice" i pokušaju udara agresivne policije, pristrasnih tužilaca i neprijateljskih medija.
 
On nije prvi izraelski lider kome se sudi. Bivši premijer Ehud Olmert i predsednik Izraela Moše Kacav služili su zatvorsku kaznu. Olmert zbog optužbi za korupciju, a Kacav za silovanje.
 
Međutim, oni su obojica podneli ostavke da se brane od optužbi.
 
Netanjahu je odbio poziv da to učini, kritikujući pravni sistem u zemlji.
 
Očekuje se da će suđenje Netanjahuu trajati nekoliko godina imajući u vidu mnogobrojne svedoke i dokumente koji bi trebalo da budu predstavljeni.
 
Tokom tri godine, koliko je trajala istraga, Netanjahu je ponavljao da istražitelji "neće naći ništa jer nema ničega".
 
On je pokušao, ali nije uspeo da obezbedi parlamentarni imunitet od sudskog gonjenja.
 
Nije mu pošao za rukom ni pokušaj da izbegne pojavljivanje sutra, iako je tvrdio da ono nije potrebno i da puno košta zbog obezbeđenja u sudnici i propisa o društvenom distanciranju zbog zaraze novim virusom.
 
Ipak, suđenje Netanjahuu počinje pošto je ojačao i četvrti put zaredom, a peti put ukupno postao premijer.
 
Netanjahu, lider konzervativnog Likuda, je nakon tri runde uzastopnih izbora za manje od godinu dana, na kojima nije bilo jasnog pobednika, sklopio koalicioni sporazum sa svojim bivšim rivalom, sada partnerom, Benijom Gancom, vođom partije centra Plavo i belo, o obrazovanju vanredne vlade nacionalnog jedinstva.
 
On je na vlasti neprekidno više od jedne decenije, a sada će biti premijer najmanje još narednih 18 meseci dok se bori protiv optužbi za korupciju.
 
Ganc je pre koalicionog sporazuma nastojao da obezbedi podršku u parlamentu za usvajanje zakona kojim bi se Netanjahuu onemogućilo da bude premijer dok je pod optužnicom.
 
Međutim, pravdajući se nastojanjem da izbegne četvrte skupe izbore, Ganc je odlučio da podeli vlast sa Netanjahuom i bude premijer posle njega.
 
Vrhovni sud je otvorio put da Netanjahu ostane na vlasti presudivši da optuženi političar može biti na funkciji premijera iako se u tom slučaju od ministara zahteva da podnesu ostavku.
 
Poznavaoci prilika kažu da će on biti ukjučen u postavljanje ključnih zvaničnika, sudija Vrhovnog suda i novog državnog tužioca, što može uticati na eventualni žalbeni proces.
 
Takođe će imati priliku da nastavi napade na pravni sistem.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.