Španski desničari na ulicama zbog reakcije vlade na pandemiju

Nekoliko hiljada pristalica krajnje desne španske stranke Voks protestovalo je danas vozeći automobile i motore u centru Madrida i drugih gradova zbog načina na koji se vlada levice bori protiv pandemije korona virusa.
Španski desničari na ulicama zbog reakcije vlade na pandemiju
Foto: Pixabay
Vladu socijaliste Pedra Sančesa Voks optužuje da je lagala o uticaju zdravstvene krize i za kršenje prava Španaca, uvođenjem zabrane kretanja i obustave rada kompanija.
Voks je pozvao pristalice da protestuju u vozilima i tako zaobiđu zabranu okupljanja uvedenu tokom dvomesečnog vanrednog stanja radi suzbijanja novog korona virusa.
 
Protest je nazvan "Karavan za Španiju i slobodu".
 
Iz autobusa bez krova na čelu karavana u Madridu, lider stranke Voks Santjago Abaskal rekao je da oni "nikada neće zaboraviti" šta je vlada učinila.
 
"Nemojte da sumnjate da ćemo ih suočiti s pravdom. Oni to znaju i zato pokušavaju da nas zastraše", rekao je Abaskal.
 
Većina učesnika protesta imala je španske zastave. Bilo je i malih grupa ljudi koji su na protestu učestvovali bez vozila, a neki od njih nisu poštovali pravilo držanja dva metra distance.
 
 
Protesti su održani i u Barseloni, Sevilji i drugim gradovima.
 
Vlada Španije navodi da su restriktivne mere koje su primenjene bile neophodne radi zaštite zdravstvenog sistema od kolapsa i spasavanja hiljada života.
 
Premijer Sančes je rekao da demonstranti koriste svoja ustavna prava, ali je od njih zatražio "da poštuju pravila i odluke koje su donele zdravstvene vlasti".
 
"Ova vlada će propovedati saglasnost, mirnu koegzistenciju, poštovanje i toleranciju, a ne mržnju i gnev", kazao je Sančes.
 
Španske vlasti su objavile da je zaraza korona virusom potvrđena u zemlji kod više od 280.000 ljudi, od kojih je umrlo više od 28.000.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet