Rusija uvela elektronsko glasanje na izborima

Rusi će u budućnosti moći da glasaju elektronski ili poštom zahvaljujući promenama izbornog zakona koje je u subotu odobrio predsednik Vladimir Putin, objavio je Kremlj.
Novi računarski sistem, koji će omogućiti elektronsko glasanje, trebao bi da bude dostupan na teritoriji cele zemlje i omogućiće glasanje na lokalnim i opštim izborima, kao i na referendumima.
 
Elektronski sistem je do sada prošao četiri ispitivanja u Moskvi i ni jednom nije "hakovan", navodi ruska agencija TASS.
 
Njegovi zagovornici kažu da će pomoći u zaustavljanju širenja novog virusa jer građani više neće morati da dolaze na birališta.  
 
Protivnici su izrazili bojazni da će elektronsko glasanje olakšati manipulaciju glasovima, a nezavisnim posmatračima će biti teže da uoče nepravilnosti. Takođe su istakli da se promene uvode u trenutku kada zbog pandemije nisu dozvoljeni javni protesti.
 
Nije jasno hoće li novi sistem biti korišćen na skorom referendumu o ustavnim promenama koje bi trebalo da učvrste Putinovu vlast i ukinu ograničenja broja mandata, što mu otvara mogućnost da na vlasti ostane do kraja 2036. godine.
 
Referendum je trebalo da se održi sredinom aprila, ali je otkazan zbog pandemije. Prema izveštajima ruskih medija, novi datum glasanja najverovatnije će biti 24. jun.
  • Eki

    25.05.2020 07:30
    Super
    Lakše će da se muva
  • Uros

    24.05.2020 15:34
    Predlog za novu muvacinu na izborima. Jel to oni nas kopiraju kada organizuju izbore?
  • Piško

    24.05.2020 14:51
    ...
    Rusko državno uređenje - vladavina siromaštva sa jednim predstavnikom na čelu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.