Direktorka laboratorije u Vuhanu negira odgovornost za širenje virusa

Institut za virologiju u Vuhanu, u koji Sjedinjene Američke Države upiru prstom kao u izvor širenja zaraze, ima tri živa soja korona virusa od slepog miša, ali nijedan ne odgovara virusu Sars-CoV-2, rekla je direktorka instituta.
Direktorka laboratorije u Vuhanu negira odgovornost za širenje virusa
Foto: Pixabay
Veći broj naučnika smatra da je novi korona virus na čoveka prešao s neke životinje. Za to se krivi takozvana mokra pijaca u Vuhanu, jer se na njoj prodaju žive divlje životinje. Međutim, na nekoliko kilometara udaljenosti nalazi se Institut za virologiju, što već mesecima podstiče teoriju da je virus pobegao iz te institucije.
 
Američki državni sekretar Majk Pompeo je početkom maja spomenuo istragu kako bi se utvrdilo da li ova teorija ima osnova, iako se za nju do sada nisu pojavili nikakvi dokazi. Vang Janji, direktorka instituta u Vuhanu, rekla je za televiziju CGTN da su te sumnje "čista izmišljotina".
 
"Kao i svi, nismo znali ni da virus postoji", rekla je Vang u razgovoru koji je objavljen u subotu uveče, a snimljen 13. maja.
 
Više teorija koje optužuju institut u Vuhanu kruži poslednjih meseci na internetu. Direktorka je rekla da je institucija "izolovala i dobila nekoliko koronavirusa iz šišmiša".
 
"Imamo tri živa soja", rekla je Vang i istakla da se nijedan ne podudara s virusom Sars-CoV-2. Institut u Vuhanu proučava neke od najubojitih patogena na svetu.
 
Naučnici s instituta doprineli su od počeka epidemije boljem poznavanju novog virusa, a njihov rad je u februaru objavljen u jednom naučnom časopisu, podseća agencija Frans pres.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet