Telekom Slovenije u Koperu postavlja probnu 5G mrežu

Telekom Slovenije planira da postavi probnu mrežu sa 5G tehnologijom u lučkom gradu Koper.
To se radi u cilju istraživanja mogućnosti razvoja i testiranja različitih logističkih rešenja, saopštila je ta kompanija.
 
Planirano je da 5G infrastruktura ponudi ne samo komunikacijske usluge, već i niz drugih poput logistike, saobraćaja, zdravstva, energetike, proizvodnih pogona, pametnih gradova i zajednica.
 
Kako se navodi, luka Koper će koristiti poslednju generaciju bežične tehnologije kako bi testirala bezbednosna rešenja, kao i optimizaciju procesa i zaštitu životne sredine.
 
Budući da nova tehnologija omogućava brži transfer velike količine podataka, ona bi trebalo da pomogne u poboiljšanju kontrole bezbednosti, ali i da olakša kontrolu potrošnje električne energije.
 
Kompanija dodaje da će slična rešenja biti testirana u nemačkom Hamburgu i grčkom Pireusu.
 
Projekat postavljanja 5G tehnologije finansira se iz projekta "EU Horizon 2020" i njegova vrednost iznosi osam miliona evra. Trebalo bi da bude gotov 2023. godine, a navodi se i da Slovenija i grad Koper učestvuju i u drugim evropskim tehnološkim 5G projektima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet