Grozno stanje u staračkim domovima u Kanadi: Štićenici maltretirani, drogirani, među muvama i bubašvabama

Pripadnici kanadskih oružanih snaga od izbijanja epidemije virusa korona pomažu zaposlenima u domovima za dugotrajno zbrinjavanje, a sada su obelodanili uznemirujuće podatke o stanju koje su zatekli u tim ustanovama za stare.
Grozno stanje u staračkim domovima u Kanadi: Štićenici maltretirani, drogirani, među muvama i bubašvabama
Foto: Pixabay
U izveštaju se, kako je objavio kanadski javni servis CBC njuz, navodi da su štićenici domova maltretirani, praktično drogirani i ostavljani satima i danima u zaprljanoj posteljini.
 
Ono što su pronašli pripadnici vojske, koji su u domove za stare upućeni nakon što je posao u tim ustanovama napustio veći broj zaposlenih još na početku izbijanja korona krize, zabeleženo je u pet domova i dostavljeno u izveštaju vladi pokrajine Ontario.
 
"To je grozno", rekao je premijer Ontaria Dag Ford i dodao: "Čitanje ovog izveštaja najteža je stvar koju sam učinio kao premijer".
 
Jedan od primera naveden u izveštaju je slučaj štićenika kojeg je osoblje hranilo u ležećem položaju, što je dovelo do gušenja, a zbog neadekvatne brige i - smrtnog ishoda.
 
U drugom incidentu, osoba je polomila kuk i nije joj pružena nikakva nega, navodi se u izveštaju.
 
"Prisutan je veliki broj bubašvaba i muva, a miris trule hrane mogao se osetiti u hodnicima", navodi se u izveštaju.
 
Na jučerašnjem, dnevnom brifingu za medije, kanadski premijer Džastin Trudo je rekao da je "tužan, šokiran, razočaran i ljut" zbog onoga što je čuo.
 
Dva vojna izvora - koji su razgovarali sa CBC njuzom, pod uslovom anonimnosti jer nisu ovlašćeni da javno govore, rekli su da su vojnici posvedočili ozbiljnom zanemarivanju štićenika domova za stare.
 
"Nismo videli poštovanje pravila. Nedostatak obuke osoblja i medicinske opreme je evidentan, a videli smo slučajeve i da osoblje više puta koristi iste špriceve", rekao je jedan od izvora.
 
Oko 1.700 vojnika je raspoređeno u pet domova za dugotrajno zbrinjavanje u Ontariju i u još 25 domova u Kvebeku. Njihove dužnosti uključuju pomoć štićenicima u svakodnevnim potrebama, čišćenje objekata i podelu obroka.
 
Trudo je rekao da je bilo zahteva iz Ontarija i Kvebeka da se produži misija raspoređivanja trupa u domovima za stare.
 
"Moramo bolje da se brinemo za ljude koji su izgradili ovu zemlju", rekao je Trudo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet