Kipar pokriva troškove turista ako se zaraze virusom korona

Kipar se obavezao da će pokrivati sve troškove turista koji tokom odmora budu testirani pozitivno na korona virus, piše u pismu kiparske vlade koje je danas dobila agencija AP.
Kipar pokriva troškove turista ako se zaraze virusom korona
Foto: Pixabay
Kiparska vlada navodi da će pokriti troškove smeštaja, hrane, pića i lekova za obolele od korona virusa i njihove porodice. Pacijenti će morati samo da plate vožnju taksijem do aerodroma i kartu za povratak kući.
 
Bolnica sa 100 ležaja biće namenjena isključivo stranim putnicima koji su pozitivni na test, a 200 respiratora biće rezervisano za teško obolele. „Karantinski hotel“ sa 500 soba biće rezervisan za članove porodica pacijenata.
 
Ovo pismo je upućeno vladama, avio kompanijama i turističkim operaterima, a sadrži striktne zdravstvene i higijenske protokole koje je vlada usvojila kako bi privukla turiste.
 
Turizam čini 13 odsto kiparske privrede, a ove godine se očekuje gubitak od 70 odsto od 2,6 milijardi evra prihoda od turizma.
 
U pismu, koje su potpisali ministri spoljnih poslova, saobraćaja i turizma Kipra, ističe se da ta zemlja ima jednu od najnižih stopa zaraženih korona virusa u Evropi nakon što je testirano više od 10 odsto stanovništva.
 
Kipar od 9. juna otvara medjunarodni vazdušni saobraćaj za 19 zemalja, a putnici moraju da se testiraju na korona virus tri dana pre putovanja. Ta mera će biti ukinuta 20. juna za 13 zemalja, uključujući Nemačku, Finsku, Izrael, Grčku i Norvešku.
 
Kiparski zvaničnici navode da će putovanja biti proširena na još zemalja u zavisnosti od epidemiološke situacije. Putnici će morati da pokažu potvrdu o testiranju prilikom ulaska u avion i nosiće maske tokom leta. Temperatura će im biti merena prilikom sletanja na Kipar, a radiće se i besplatno nasumično testiranje putnika.
 
Turisti će takođe morati da popune izjavu u kojoj treba da navedu sva putovanja u poslednjih 14 dana pre dolaska na Kipar i da 72 sata pre polaska nisu pokazivali simptome korona virusa niti da su bili u kontaktu sa zaraženim osobama 14 dana pre puta.
 
Tokom boravka na Kipru, turisti koji nisu iz iste grupe, obavezni su da drže odstojanje od dva metra napolju i tri metra u zatvorenom prostoru. Redovno dezinfikovane ležaljke biće rasporedjene na dva metra za turiste koji ne pripadaju istoj grupi putnika.
 
Hotelsko osoblje će morati da nosi maske, a sobe će biti dezinfikovane prilikom smena putnika. Stolovi će u restoranima, barovima, kafićima i pabovima biti rasporedjeni na dva metra, a gosti će biti podsticani da plaćaju bankovnim karticama.
 
Za sada nisu poznati protokoli za noćne klubove.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.