Luksemburg počeo testiranje celokupnog stanovništva

Luksemburg je danas počeo sa programom testiranja na koronavirus u okviru koga će proveriti svakog od oko 600.000 ljudi, kao i prekograničnih radnika.
Luksemburg počeo testiranje celokupnog stanovništva
Foto: Pixabay
Planirano je da se ceo projekat završi za devet nedelja.
 
Luksemburg je druga najmanja zemlja po površini i broju stanovnika u 27-članoj Evropskoj uniji, okružen Francuskom, Nemačkom i Belgijom, takođe je jedna od najbogatijih na svetu u pogledu BDP-a po glavi stanovnika. Svrha ovakvog programa testiranja je pokušaj da smanji opasnost od potencijalnog drugog talasa, koji će se, prema predviđanjima, pojaviti posle leta.
 
Do sada je u Luksemburgu umrlo 110 ljudi, a testiranjem je potvrđeno da je skoro 4.000 zaraženo.
 
"Prvi cilj je da se ti lanci infekcije prekinu, kako bi se u stvari prigušio drugi potencijalni talas koji bi mogao da usledi", rekao je Pol Vilmes, portparol Luksemburške grupe za kovid 19.
 
Testiranje velikog broja ljudi je neophodno jer često nije jasno u kojoj je meri neko zarazan. Vlasti će imati 17 stanica za testiranje koje bi trebalo da obrade sve do kraja jula.
 
Ljudima će biti uzet bris grla, a rezultati će biti poznati u roku od dva dana. Pozitivni slučajevi moraće da se samoizoluju i da se otkriju njihovi kontakti.
 
Testiranje će se obaviti u nekoliko faza, a najpre pripadnici najizloženijih profesija: medicinski radnici, policija i zaposleni u frizerskim salonima. Testiranje je dobrovoljno, ali vlasti računaju na građansku odgovornost i sigurni su da će skoro gotovo svi građani učestvovati.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet