Austrija će zakonom zaštititi firme od stranog preuzimanja

Ministarka privrede Austrije Margarete Šrambek najavila je danas zakon kojim bi se zaštitile domaće kompanije od preuzimanja iz inostranstva.
Austrija će zakonom zaštititi firme od stranog preuzimanja
Foto: Pixabay
Prema nacrtu zakona, koji će ovih dana biti upućen na razmatranje, predviđa se obaveza odobravanja investicija iz trećih država od udela od 25 odsto.
 
U oblasti odbrane, energetike, digitalne infrastrukture, vodoprivrede, podataka, nauke i razvoja, na primer vakcina, lekova, kao i medicinske opreme, investicije koje predviđaju udeo veći od 10 odsto moraju biti odobravane od države.
 
Ministarka je kao primer oblasti u kojoj je potrebna delotvorna kontrola navela kompaniju "Themis Bioscience", koja radi na razvoju vakcine protiv virusa korona, a koja je ove nedelje prodata američkom koncernu "Merck & Co".
 
"Naravno da želimo i dalje investitore, ali u budućnosti želimo da imamo mogućnost da utičemo na prodaje", objasnila je Šrambek.
 
Podsetila je da kontrole investicija postoje u SAD, Kini i u EU.
 
Austrija, prema njenim rečima, ne sme biti naivna jer su investitori već krenuli u "šoping-ture", tražeći interesantne kompanije po jeftinoj ceni.
 
Šrambek smatra da Kina i SAD imaju jasan plan, a to je da povuku "znanje" iz Evrope.
 
"Tome želimo da stanemo na put", kazala je ona.
  • ...

    28.05.2020 17:05
    @bobi

    Nije da nisi u pravu, ali zasto mi to dozvoljavamo? T.j. zasto vlast to dozvoljava? Zasto narod trpi/podrzava takvu vlast?
  • bobi

    28.05.2020 16:13
    a nase hocete da kupite za sitne pare.licemerje zemalja eu nema granica

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet