Hrvatska otvara granice za deset zemalja, Srbija nije na spisku

Premijer Hrvatske Andrej Plenković potvrdio je danas na sednici Vlade da Hrvatska, zbog sjajnih rezultata proteklih dana, potpuno otvara granice za turizam državljanima Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske i Nemačke.
Hrvatska otvara granice za deset zemalja, Srbija nije na spisku
Foto: 021.rs
"Uspeli smo u prvom poluvremenu da pobedimo i epidemiju. Napravili smo plan po kojem bismo izmenili odluku o privremenoj zabrani prelaska granice za državljane niza zemalja, za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Poljsku i Nemačku", rekao je Plenković.
 
On je naveo da su po epidemiološkim slikama to zemlje u kojima postoji ili sličan rezultat ili su trendovi takvi da se može doneti takva odluka, uz epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju, koja je već napravljena za dolazak državljana iz ovih zemalja za turističku sezonu, preneo je Indeks.hr. Dodao je da je siguran da će se, kako situacija bude odmicala, lista zemalja proširivati.
 
Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je objasnio da državljani iz deset zemalja s popisa više neće morati da navode razloge ulaska u Hrvatsku, nego će u zemlju ulaziti kao i pre pandemije korona virusa. Rekao je da će za njih i dalje da važi epidemiološka kontrola i obaveza pridržavanja opštih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 
"Prilikom ulaska državljana tih država u Hrvatsku evidentiraće se njihov ulazak uz prikupljanje podataka kao što su mesto odredišta, broj mobilnog telefona, e-mail adresa, radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga", rekao je Božinović.
 
Kako bi se smanjilo čekanje na granicama, on je proporučio stranim građanima da unapred dostave svoje podatke preko stranica entercroatia.mup.hr koja će biti dostupna od danas. Božinović je dodao da stranica ima obrazac na hrvatskom i na engleskom jeziku, da će za nekoliko dana biti dostupna na nizu jezika i da će za nekoliko dana i da će tu biti navedena epidemiološka uputstva.
 
"Putnici koji ne dostave unapred podatke moći će sve to da obave na graničnim pelazima, ali će za to biti potrebno duže vreme, verovatno u posebnoj traci", naveo je Božinović.
  • Razmisli

    29.05.2020 03:19
    EU
    Hrvatska je u EU, tako da prvo mora otvoriti granice za EU, pa tek posle moze i da pomisli na nas. Nemojte nas praviti zrtvama gde ne treba
  • Joca

    28.05.2020 18:11
    Dobra politika
    Zar je to moguce, oni izgleda ne znaju da smo mi lideri u regionu . Javite im sto pre !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet