VIDEO: Vanredno stanje u Mineapolisu zbog nereda, opustošeno nekoliko blokova

Na ulice Mineapolisa izašli su pripadnici Nacionalne garde SAD nakon sukoba demonstranata sa policijom, povodom smrti nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijske intervencije.
VIDEO: Vanredno stanje u Mineapolisu zbog nereda, opustošeno nekoliko blokova
Foto: FoNet
Guverner države Minesota Tim Volc pozvao je Nacionalnu gardu da interveniše, nakon što je na protestima u Mineapolisu došlo do nasilja i krađa. U nemirima je opustošeno nekoliko blokova, a u gradu je uvedeno vanredno stanje.
 
Protesti u Menapolisu traju već tri dana, a mediji izveštavaju da su demonstranti tokom noći nasilno zauzeli policijsku stanicu u kojoj su radili policajci koji se sumnjiče za smrt Flojda i zapalili je. Policija je koristila suzavac da rastera demostrante koji su uništavali sve što im se našlo na putu.
 
 
Policajci, od kojih su neki bili na krovovima, koristili su suzavac, plastične metke i granate, dok su učesnici protesta gađali policiju kamenjem, flašicama vode i drugim predmetima. Nemiri su se proširili na Čikago, Los Anđeles i Memfis.
 
Stotine učesnika protesta, od kojih su mnogima lica bila pokrivena, preplavili su ulice uzvikujući "Nema pravde, nema mira" i "Ne mogu da dišem", a tokom noći njihov broj se povećao na više hiljada. U nekoliko preduzeća, uključujući prodavnicu automobilskih delova, izbili su požari nakon što je pao mrak, a očevici navode da su oni podmetnuti.
 
 
Predsednik SAD Donald Tramp naveo je na Tviteru da je pozvao Federalni istražni biro (FBI) da ubrza istragu dodajući da ceni rad lokalnih policijskih snaga.
 
Okupljanju građana prethodilo je saopštenje da su četvorica policajaca umešana u hapšenje Džordža Flojda, koji je preminuo u policijskom pritvoru, otpušteni iz službe.
 
Demonstracije su počele nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Dzejkob Frej pozvao tužilaštvo da podnese krivične prijave protiv policajca (belca) koji se na video snimku vidi kako drži koleno na vratu Afroamerikanca u lisicama, koji se žalio da ne može da diše i preminuo u policijskom pritvoru.
 
Jedan od očevidaca tragedije koja se dogodila u ponedeljak rekao je da su policajci pokušavali da ubace osumnjičenog u zadnji deo patrolnog vozila. Posvedočio je i da je čuo da im je muškarac, koga su privodili, rekao da je klaustrofobičan.
 
Očevidac je preneo da je, u trenucima dok mu je na vratu bilo policajčevo koleno, osumnjičeni dozivao majčino ime, a onda je preminuo. Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se policajac koji se oglušio o molbe: "Molim te, molim te, ne mogu da dišem. Molim te, čoveče".
 
 
Gradonačelnik Mineapolisa uputio je poruke izvinjenja crnačkoj zajednici u Mineapolisu.
 
Policija je saopštila da je preminuli muškarac odgovarao opisu osobe osumnjičene u slučaju falsifikovanja u prodavnici prehrambenih proizvoda, kao i da se opirao hapšenju.
  • Portestant

    30.05.2020 07:17
    Ns boy29.05.2020 • 13:33
    Najbolji su takvi kao ti koji pamte samo 5. oktobar i ništa drugo što se desilo u poslednjih 20 godina ili decenijama pre 5. oktobra. Bravo zlatna ribice!
    Ti si trebao da protestvuješ na Kosovu 1981. jer Kosovari nisu dobili republiku umesto sa radnicima kada su se prodavale fabrike za 1 dinar odmah posle 5. oktobra!
  • Maca

    29.05.2020 16:05
    Na vratancima
    Izgleda doslo Americko prolece, obojena revolucija/revolucija u nase vreme i Otpor. Sta Srdja Popovic ima da kaze na tu temu? Tramp preti preko Tvitera.
    Kad pravis haos po celom svetu pa posle bezis kao kukavica, kad pljackas i velicas nasilje (dobar momak sa oruzjem), desi ti se to sto im se desava.
    Vise crnaca je ubijeno bez razloga. Flojd je samo kap koja je prepunila casu.
  • Dejan

    29.05.2020 15:25
    Dil
    Okupila se grupa gradjana u mraju,zapalili objekat na cosku,policije i vatrogasaca nigde ! Znaci sve je pod kontrolom,malo se ekipa izduvala a osiguranje ce sve to lepo pokriti ! Ameri su pakovali lutke na kolica hitne pomoci i to prikazivali kao zrtve korone,budali je i dovoljno samo da vidi frejm i odmah krece panika,tako je to kad umesto glave imas televizor !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet