VIDEO: Mladić i policajac prve žrtve nasilnih protesta u SAD, policijski čas u najmanje 25 gradova

Protesti u Sjedinjenim Američkim Državama, zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda koji je preminuo nakon policijske intervencije u Mineapolisu, nastavljeni su četvrti dan i noć zaredom.
I danas su se demonstranti sukobili sa policijom, palili su i razbijali policijske automobile, u najmanje 25 gradova je uveden policijski čas, a najmanje osam država angažovalo je Nacionalnu gardu.
 
Stradao je mladić (19) u Detroitu, a u Ouklandu je ubijen policajac.
 
U popodnevnim satima u Kolumbusu u Ohaju proglašena je vanredna situacija, a nekoliko sati kasnije uveden je policijski čas. Protesti, zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda koji je preminuo nakon policijskog privođenja, počeli su mirnom šetnjom. Demonstranti su nosili majice sa imenom preminulog Flojda, transparente i uzvikivali "Nema pravde, nema mira" i "Ne mogu da dišem", što su, inače, bile poslednje reči Afroamerikanca. Međutim, već oko podneva, došlo je do nereda u Kolumbusu. Grupa demonstranata je nasrnula na komesara okruga Frenklin Kevina Bojsa, predsednika gradskog veća Kolumbusa Šenona Hardina i još nekoliko zvaničnika, javlja NBC 4. Zbog toga je u ovom američkom gradu proglašena vanredna situacija.
 
 
Nacionalna garda aktivirana je i u Vašingtonu kako bi pomogla policiji u smirivanju sukoba oko Bele kuće, navodi se u saopštenju Nacionalne garde na Fejsbuku.
 
 
Kako se bližilo veče, tako su demonstranti postajali sve više nasilni. Palili su, šarali grafitima i razbijali policijske automobile, sukobljavali se sa policijom i došli su čak i do Bele kuće. Američki predsednik Donald Tramp komentar je dao nešto kasnije na Tviteru.
 
"Pripadnici tajne službe obavili su sjajan posao. Ja sam bio unutra, posmatrao sam svaki pokret, i nisam se mogao osećati bezbednije. Dozvolili su demonstrantima da vrište i deru se koliko god su želeli, ali kad god bi neko postao isuviše bezobrazan - sručili bi se na njih da nisu znali šta ih je snašlo. Da su ušli - suočili bi se sa najkrvoločnijim psima i najopasnijim oružjem koje sam ikada video", napisao je Tramp.
 
Tokom sukoba demonstranata sa organima reda u Pitsburgu u Pensilvaniji, povređeno je više policajaca i lokalnih novinara, piše CNN. Nakon toga je i u ovom gradu uveden policijski čas.
 
Policijski čas uveden je u najmanje 25 gradova u 16 američkih država. Gradovi su, jedan za drugim, uvodili policijski čas kako bi sprečili dalje sukobe.
 
 
Policijski čas uveden je na Beverli Hilsu i Los Anđelesu (Kalifornija), Denveru (Kolorado), Majamiju (Florida), Atlanti (Džordžija), Čikagu (Ilinois), Luivilu (Kentaki), Mineapolisu i Sent Polu (Minesota), Ročesteru (Njujork), Sinsinatiju, Klivlendu, Kolumbusu, Dejtonu i Toledu (Ohajo), Judžinu i Portlandu (Oregon), Filadelfiji i Pitsburgu (Pensilvanija), Čarlstonu i Kolumbiji (Južna Karolina), Nešvilu (Tenesi), Solt Lejk Sitiju (Juta), Sijetlu (Vašington), Milvokiju (Viskonsin)...
 
 
Osim inicijalnih demonstracija gnevnih građana u Mineapolisu, u državi Minesoti, gde je u petak raspoređena Nacionalna garda i uvedeno privremeno vanredno stanje sa policijskim časom, hiljade ljudi izašle su na ulice i u Čikagu, Detroitu, Los Anđelesu, Kentakiju, Vašingtonu, Atlanti, Denveru, Kolambusu, Memfisu, Njujorku, izvestio je Rojters. 
 
Demonstranti su najpre išarali policijske automobile u Los Anđelesu, da bi potom počeli da ih šaraju i razbijaju i u drugim gradovima. Policija je na njih više puta ispalila gumene metke, oni su čuvare reda gađali raznim predmetima i uz skandiranje imena preminulog Afroamerikanca i povike "Životi crnaca su bitni", javlja CNN.
 
 
Policijska vozila u Čikagu su takođe potpuno uništena. Na video snimku koji je objavljen na Tviteru, vidi se nekoliko demonstranata kako s maskama na licima i transparentima u rukama skaču sa jednog na drugi policijski automobil.
 
 
Policija u Njujorku privela je nekoliko osoba zbog izazivanja nereda. Nije poznato koliko je osoba privedeno. Policija je objavila da je najmanje 137 osoba uhapšeno u petak, u Njujorku.
 
 
 
Porodica Džordža Flojda ove nedelje je razgovarala sa predsednikom Donaldom Trampom. Filionis, Džordžov brat, rekao je da je razgovor bio "brz".
 
"Nije mi (Donald Tramp) dao priliku ni da govorim. Rekao sam mu da samo želimo pravdu", rekao je brat preminulog Flojda, prenose američki mediji.
 
Podsetimo, Afroamerikanac Džordž Flojd je preminuo tokom policijske intervencije u Mineapolisu, kada mu je jedan od policajaca više od osam minuta držao koleno na vratu i pored njegovih vapaja da ne može da diše. Policajac Derek Šuvin priveden je i optužen za ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata.
  • Vlada

    01.06.2020 10:30
    @Јое

    Kao što sam već rekao, iz tvojih ranijih komentara na ovoj stranici se vidi da si verski primitivac, iz ovog se vidi da si rasista - nećemo pričati jedan drugom o hobijima, pošto je to sasvim dovoljno informacija da vidiš kakav je neko. A što se tiče laži, još jednom, dotična osoba nije stradala tokom hapšenja za vreme kojeg nije pružila nikakav otpor, ubijena je nakon njega s predumišljajem. Postoji snimak toga - stvarno, koliko glup treba da budeš da pokušaš to da osporiš?

    I da ne zaboravim, apsolutno niko ovde ne pravda nasilne nerede, niti se bavi suludim teorijama o Bajdenu kao kandidatu levice (ups, osim tebe) - jedini problem ovde je što među nama živi jedan tvrdokorni rasista i bolesni verski fanatik kalibra onih koji u SAD upadaju s oružjem u škole.
  • Јое

    01.06.2020 07:50
    @Vlada
    Да ли се ми познајемо? Колико се мени чини не познајемо се. Да ли је нешто од оног шта сам навео лаж? Колико је мени познато није. Смири се и престани да вређаш људе које не познајеш само зато што износе чињенице које ти се не допадају. И да не заборавим, продавнице и аутомобили нису ништа криви због тога што је један полицајац убио човека. Све ово што се догађа у САД нема везе са овим убиством, већ има везе са чињеницом да кандидат екстремне левице (Бајден) нема шансе против Трампа на предстојећим изборима, па на овај начин покушавају да му умање шансе за победу. Ви екстремни левичари сте много насилни.
  • Vlada

    31.05.2020 19:25
    @Joe

    Evo još malo činjenica.

    1. Statistika krivičnih dela nema nikakvog uticaja na poštovanje procedure prilikom hapšenja.
    2. Džordž Flojd nije pružao nikakav otpor prilikom čitavog postupka hapšenja, koje je zabeleženo kamerom.
    3. Ubijen je gušenjem kolenom u vrat, koje je trajalo 3-4 minuta, za koje vreme je ležao na zemlji ne opirući se i 10-tak puta ponovio da ne može da diše - takođe sve snimljeno kamerom.
    4. U velikoj većini slučajeva, verski fanatizam je povezan sa rasizmom.

    Zaključak: ti si jedan zatucani kašikolizački rasista, čija ljubav prema bližnjem važi samo za podjednako zatucane bradate lopurde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet