Putin najavio referendum o ustavnim promenama za 1. jul

Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je da će referendum o izmenama Ustava Ruske Federacije biti 1. jula, uprkos velikom broju zaraženih korona virusom.
Putin je na video konferenciji sa najvišim zvaničnicima rekao da se tempo zaraze u Rusiji smanjio, te da postoje uslovi za bezbedno održavanje referenduma.
 
Referendum je prethodno bio zakazan za 22. april, ali ga je Putin odložio zbog pandemije.
 
Prema sadašnjem ustavnom rešenju, Putin neće moći da se kandiduje za predsednika 2024. godine zbog ograničenja mandata, ali izmene bi mu omogućile da se kandiduje za još dva šestogodišnja mandata.
 
Reformom Ustava bi bila promenjena i ovlašćenja Vlade, ojačala vlast predsednika, a bila bi naglašena prednost ruskih zakona nad međunarodnim propisima.
 
Takođe, istopolni brakovi bi bili zabranjeni, a "vera u Boga" se u izmenama Ustava pominje kao "jedna od tradicionalnih vrednosti" Rusije.
 
U Rusiji je do nedelje korona virusom zaraženo više od 400.000 ljudi, a od početka epidemije umrle su 4.693 osobe.
  • Anonimus

    02.06.2020 08:17
    Za stanovnike Rusije je dobro da Putin bude što duže na čelu države...
  • egipatska vodka

    02.06.2020 05:39
    Faraon nije ovoliko vladao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.