Italija nakon tri meseca blokade otvara granice

Italija danas otvara regionalne granice posle tri meseca blokade usled pandemije, čim je omogućena veća sloboda kretanja više od 60 miliona stanovnika te zemlje.
Od danas su dozvoljeni i dolasci iz područja Šengena bez obaveze karantina.
 
Regionalne granice otvorene su od ponoći, uprkos oprečnim stavovima italijanskih zvaničnika oko otvaranja granica Lombardije, koja je najteže pogođena u Italiji.
 
Ipak, uz otvaranje regionalnih granica pojedine oblasti u Italiji jačaju kontrolu i mere u cilju sprečavanja širenja virusa uz pomoć "praćenja turista" digitalnim aplikacijama, merenja temperature termoskenerima, neophodnih rezervacija za hotele i popunjavanja upitnika po dolasku.
 
Za potpuni povratak u normalu zalagali su se Lombardija, Veneto i Ligurija, Toskana je zatražila još nedelju dana čekanja, Kampanija je kritikovala odluku o otvaranju granica, a Sardinija je najavila "zdravstvene pasoše" za dolazak turista, što ministar regionalnih poslova Frančesko Boča smatra neustavnim.
 
Zabrana okupljanja i obaveza držanja distance među ljudima i dalje su na snazi u Italiji u cilju sprečavanja širenja Covida-19 koji je teško pogodio tu zemlju, odnevši više od 33.000 života, što je posle SAD i Velike Britanije, čini trećom zemljom u svetu po broju žrtava.
 
Upotreba zaštitne maske obavezna je u javnim zatvorenim prostorima, uključujući javni prevoz, a u regionima Lombardija, Trentino, Furlanija-Julijska krajina, Kampanija, ali i gradu Đenovi, maske su obavezne i na otvorenom prostoru.
 
Na železničkim stanicama putnicima će biti merena telesna temperatura, a ako je iznad 37,5 neće im biti dozvoljeno putovanje vozom.
 
U Italiji 24 aerodroma nastavlja sa radom, dozvoljeni su dolasci iz 26 zemalja bez obaveze karantina, dok će dolasci iz zemalja van područja Šengena biti dozvoljeni od 15. juna.
 
Italija je prva zemlja u Evropi koja je početkom marta uvela mere karantina na celoj teritoriji, a sa popuštanjem restriktivnih mera počela je pokretanjem poslovnih aktivnosti najpre 4. maja, zatim 18. maja, a naredni koraci, posle današnjeg otvaranja granica, najavljeni su za 15. jun kada se otvaraju bioskopi i pozorišta, dok će škole i stadioni ostati zatvoreni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet