VIDEO: Zašto policajci u SAD kleče na jednom kolenu sa demonstrantima?

Usred potresnih prizora policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda i haotičnih nereda koji su usledili, mogao se videti jedan prizor kojem se malo ko mogao nadati, s obzirom na kontekst.
Policajci su, naime, kleknuli, pognutih glava u molitvi i u znak solidarnosti s demonstrantima i njihovom porukom "Crni životi vrede" na protestu u ponedeljak u gradiću Koral Gejbls u okolici Majamija, Florida.
 
Sličan prizor mogao se videti i u Njujorku, gde su se policajci spustili na kolena u Kvinsu dok su im demonstranti aplaudirali i skandirali "hvala vam" i "držite mir".
 
Policajci su kleknuli pred demonstrante i u Vašingtonu i to pred Hotelom "Trump International".
 
Policija u Fejtvilu, Severna Karolina, objavila je na Tviteru snimak na kojem se vidi da su se takođe spustili na koleno, zajedno s demonstrantima.
 
Isto tako u Leksingtonu, Kentaki, policajci su, na skandiranje demonstranata "kleknite s nama", na kraju zaista kleknuli, što je izazvalo opšte oduševljenje.
 
Sličan gest solidarnosti policajci su napravili i u Santa Kruzu u Kaliforniji, Džermantaunu u Merilendu, De Mojnu u Ajovi i drugim gradovima.
 
U Flintu, Mičigen, policijski šerif Kris Svanson je, zajedno sa svojim policajcima, skinuo zaštitnu opremu, poručio da su oni tu "da osiguraju demonstrantima glas" i počeo da hoda s njima.
 
Ali gest klečanja na jednom kolenu nosi još veću simboliku nego što se na prvi pogled čini. Naime, neki afroamerički sportisti počeli su 2016. godine, u znak mirnog i simboličnog protesta protiv policijske brutalnosti prema crncima, da se spuštaju na jedno koleno za vreme izvođenja američke himne pre utakmice, dok ostali stoje.
 
Prvi i najistaknutiji sportista koji je počeo da izvodi ovaj gest je igrač američkog fudbala Kolin Kapernik. Osim američkih fudbalera iz NFL-a, to su uskoro počeli da rade i neki košarkaši iz NBA i drugi.
 
"Ne mogu i neću izraziti poštovanje prema zastavi i himni zemlje koja ugnjetava crnce i ljude druge boje kože. Za mene je to više od fudbala i sporta uopšte, i bilo bi sebično na to gledati na neki drugi način. Ulice su pune mrtvih ljudi, a oni koji su za to krivi dobijaju plaćeni godišnji i prolaze nekažnjeni", objasnio je Kapernik svoj potez i nastavio s tom praksom celu sezonu.
 
Nimalo neočekivano, američki predsednik Donald Tramp se žestoko obrušavao na ove crne sportiste, tvrdeći da izražavaju nepoštovanje prema himni i pozivajući direktore njihovih klubova da ih otpuste nazivajući ih "kučkinim sinovima".
 
Kapernik je, kao predvodnik ovog simboličnog protesta, na kraju 2017. bio prisiljen da raskine ugovor sa svojim San Francisko 49ers-ima. Kapernik od tada do danas nije više potpisao ni za jedan klub, zbog čega je uputio i zvaničnu žalbu NFL-u, tvrdeći da su se klubovi urotili da ga ne uzimaju zbog njegovog aktivizma. 
 
A sada se policajci širom SAD-a spuštaju na koleno kao i on - barem oni koji žele da smire, a ne da eskaliraju situaciju i poruče demonstrantima da razumeju njihovu ogorčenost.
 
  • Statistika

    08.06.2020 14:11
    @Vlada
    Nalazim krajnje komičnim je da upravo vi "gospodine" od svih ovde, a kao ljuti protivnik SPC u svakom članku gde svakome ko ne deli vaše mišljenje upućujete salvu teških uvreda u skladu sa vašim "kulturnim" vaspitanjem, "prizemnim" egom i potpunim "odsustvom" arogancije, verujete u broj koji kada se uloži minimalan napor naspram slepog verovanja u podatak jer odgovara vašoj taštini i zagrebe izvor takve informacije, je došao upravo i jedino od njih. Ne kažu džabe da se u mržnji lako oslepi.
    Ipak, lepo je videti da ni vi a ni gospodin ispod ne smatrate BiH, odnosno Republiku Srpsku ako tako hoćete, kao drugu državu, obzirom da autoriteti na temu uporno daju netačan podatak da je najveći broj Srba van Srbije upravo u BiH. Verujem da ćete naći vremena da ih uverite u suprotno, ipak ste vi "wikipedija stručnjaci" upućeniji u takve teme.
    Na stranu da izvor koji ste podneli ne govori o broju "stanovnika Srbije" već broju Srba, slažem se da svako ko je iole inteligentan će bez i najmanje sumnje poverovati da je skoro isti broj Srba stigao do SAD preko okeana kao u neposrednu blizinu u zemlje Evrope jer svako zna da ići preko okeana nije nimalo teže od odlaska u Austriju ili Nemačku, odnosno svaka inteligentna osoba će bezpogovorno verovati svemu što piše na Wikipediji koju može menjati ko kako hoće. Krajnje je vreme da neko američkoj vladi prijavi da imaju stotine hiljada potpuno nevidljivih građana i da su komentatori sa 021 daleko stručniji od njihovog glupog Cenzusa.
  • Nemanja

    07.06.2020 13:15
    @@

    Pa tih 40 i kusur godina deluje nedostižno za Srbiju - koja samostalno postoji 14 i već puca po svim šavovima.
  • Vlada

    06.06.2020 14:39
    https://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_diaspora#Serbian_diaspora_by_countries

    Procenjen broj stanovnika Srbije u SAD je nešto manji nego u svim zemljama Evrope ukupno. Oko 25-30 puta više nego u vašoj majčici Rusiji. Nema na čemu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.