Tragovi hakerskog napada na GIS u Austriji vode ka programerima iz Srbije

Tragovi nedavnog hakerskog napada na preduzeće koje sprovodi naplatu televizijske pretplate u Austriji "GIS" vode ka jednoj sub-firmi srpskih programera.
 Tragovi hakerskog napada na GIS u Austriji vode ka programerima iz Srbije
Foto: Pixabay
Kada je u javnost, pre par dana, dospela informacija da je GIS bio izložen hakerskom napadu i da je milion adresa, odnosno žiro-računa ukradeno, te ponuđeno na prodaju preko interneta, u Austriji je došlo do velike bure u javnosti i na političkoj sceni.
 
Podaci više miliona Austrijanaca, pošto je televizijska pretplata obavezna za sve vlasnike televizora ili radio uređaja, dospelo je na virtuelno crno tržište.
 
S tim u vezi formirana je specijalna komisija tehničara i pripadnika Savezne kriminalističke službe (BKA), te i Savezne službe za ustavnost i borbu protiv terorizma (BVT) koja je istražila slučaj, koji se nalazi pred rasvetljenjem. Trag vodi ka jednom velikom austrijskom telekomunikacionom operateru sa kojim GIS vodi jedan IT projekat.
 
To preduzeće, kako je pokazala istraga, dalo je, sa ciljem uštede troškova, nalog jednoj povoljnijoj firmi sa srpskim programerima ovaj posao.
 
Slično kao u građevinarstvu očigledno i u ITsektoru velike kompanije konkurišu za posao, koji potom daju jeftinijim sub-preduzećima. Inače ukradeni podaci koji su pronađeni na nemačkom serveru trenutno se analiziraju.
  • da, da

    06.06.2020 02:25
    miiiislim.....
    samo neka ne diraju u rusvaj koji je ovde "sređivao" Štrabag.... pruge, pristupni putevi, preduzeća, mila majko...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.