Češka proterala ruske diplomate, Moskva najavila odgovor

Rusija će adekvatno odgovoriti na proterivanje dvoje diplomata pri Ruskom kulturnom centru u Pragu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Češka proterala ruske diplomate, Moskva najavila odgovor
Foto: Pixabay
"Češke vlasti nanele su ozbiljnu štetu rusko-češkim odnosima, bez ikakvog osnova. Postupci Praga neće ostati bez odgovora, štaviše oni će biti uzeti u obzir prilikom definisanja ruske politike prema Češkoj. Takve provokacije dobiće odgovor", navodi se u saopštenju.
 
Iz ruskog Ministarstva su poručili da je to bio nepošten, neodgovarajući i neprijateljski korak češke strane.
 
Češki mediji javili su u aprilu, pozivajući se na izvore u češkim specijalnim službama, da je ruski državljanin sa diplomatskim pasošem navodno doputovao u Prag noseći ricin, izuzetno snažan toksin. Ovaj muškarac je, navodno, krenuo prema ruskoj Ambasadi, a otrov je, moguće, bio namenjem grupi čeških lokalnih političara koji su odgovorni za uklanjanje spomenika maršalu Konjevu.
 
Češki premijer Andrej Babiš rekao je tada da sumnja da te optužbe imaju veze sa realnošću, a ruski šef diplomatije Sergej Lavrov odbacio je optužbe kao apsurdne.
 
Ruska Ambasada u Pragu primila je juče notu češkog Ministarstva spoljnih poslova o proterivanju dvoje radnika Ambasade. Pre toga, Babiš je rekao novinarima da su dvoje ruskih diplomata proglašeni nepoželjnim osobama.
 
On je priznao da je slučaj ricin izmišljen i da je reč o lažnoj poruci radnika ruske Ambasade češkoj kontraobaveštajnoj službi o navodnom planiranom napadu na češke zvaničnike.
  • Иги

    06.06.2020 21:18
    ФСБ-овци нису аматери, не би Чеси имали појма шта их је снашло да су Руси нешто планирали.
  • zabrinuta

    06.06.2020 21:01
    Politika je ...


    To je već debelo stvar politike. Verujem da su Česi imali opravdan razlog. Politika Rusije mi se ne dopada, ali postinuća u nauci i posebno umetnosti su za duboki naklon. To nema niko na svetu, i nema veze nikakve sa Vldimirom Putinom
  • Zox

    06.06.2020 18:38
    Crveno-crni užas
    Svaka čast Česima. Tako se ponaša suverena zemlja prema KGBovcima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.